![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Competitii 4X4 au loc saptamanal pe aleile din Parcul Municipal, dar mai ales in fata Muzeului de Etnografie din Baia Mare, unde obisnuiesc sa se adune pasionatii de modelism din urbe ca sa isi alerge masinutele cu radio-comanda. Joaca adultilor care isi ghideaza automobilele peste movile de pamant ori prin zone greu accesibile atrage numerosi curiosi, indeosebi copiii fiind captivati de zgomotoasele intreceri.
Mai multi baimareni pasionati de automodelism si-au propus sa infiinteze un club in municipiu, in care sa se poata reuni toti cei care au acelasi hobby cu al lor. Deocamdata, doar au tatonat terenul in timpul curselor off road in miniatura pe care le-au organizat la sfarsit de saptamana prin parc. Acrobatiile pe trambulinele ridicate pe Campul Tineretului dar si pe asfalatul neted de pe alei au atras nu doar spectatori, ci si viitori membri in club, chiar daca pasiunea este destul de costisitoare.
Modelistii baimareni au aratat ca masinutele de tip “entry-level” costa in jur de 150-200 de euro. Modelul avut de Zoltan Tamas, unul dintre cei care au acest hobby, functioneaza pe nitrometan, care se poate cumpara cu 80-90 de lei/ 4 litri. Media de consum difera de la model la model, dar, ca si in cazul masinilor adevarate, aceasta creste cu cat “calci mai mult pe acceleratie”. RC-urile au intre 2 si 5 cai, insa cele tunate pot depasi 15 CP. Viteza maxima atinsa este de 60 de km la ora, dupa cum a precizat baimareanul.
“Poti sa-ti faci o pasiune pentru asta. Preturile variaza intre 200 de euro, deci acestea sunt modele entry-level, iar de acolo urca in functie de ce vrei sa pui pe ea. Daca este mai «race» (n.r. – de competitie), costa mai mult. E ca la orice sport sau orice hobby: sunt piese mai ieftine si altele mai scumpe”, a explicat Zoltan Tamas.
Proprietarii RC-urilor, cum li se mai spun acestor modele la scara redusa, si-ar dori un poligon in care sa poata organiza intreceri si chiar campionate, cum se intampla in alte state ale lumii. Deocamdata trebuie sa apeleze la intelegerea baimarenilor iesiti la plimbare prin parc, pentru ca larma creata in parc ii cam disturba pe cei dornici de liniste.
”Cu timpul o sa capatam mai multa exeprienta si o sa vedem. Ideal ar fi sa nu distrugem atat de mult din ele in timpul acestor ture. In plus, poate ar trebui sa ne facem o pista altundeva ca sa nu mai deranjam lumea“, a mai spus modelistul baimarean.
El spera ca in timp numarul adeptilor sa creasca, iar in Baia Mare sa se organizeze competitii specializate.
Sursa: Andrei Trif