Vezi VIDEO
Peste 600 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a de la mai multe licee din Maramures s-au implicat, anul acesta, in proiectul Job Shadow Day. Pe parcursul unei zile, liceenii au participat impreuna cu angajatii institutiilor si companiilor partenere la toate activitatile pe care acestia le desfasoara intr-o zi obisnuita de lucru. Proiectul a ajuns la cea de-a XII-a editie si, la nivel national, judetul Maramures a avut anul acesta cei mai multi participanti.
Judecator, politist, jurnalist sau curier, acestea au fost doar cateva dintre meseriile pe care le-au incercat, timp de o zi, liceenii implicati in proiectul national Job Shadow Day. Anul acesta, 50 de institutii si companii din Baia Mare s-au alaturat initiativei, astfel ca tinerii au avut ocazia sa observe care sunt principalele responsabilitati si abilitati necesare pentru a lucra in diferite domenii.
„In ziua de Shadowing, am fost la Inspectoratul Judetean de Politie din Maramures si mi-a placut foarte mult. In prima jumatate de ora am fost in sala de consiliu, unde ni s-a prezentat Academia de Politie si in ce consta proba pentru a intra la Academie. Dupa aceea am fost repartizati in doua grupe: o grupa formata din sase eleve, care au fost la Rutiera, iar ceilalti 24 la sectia Criminalistica”, a povestit una dintre elevele implicate in proiect.
„Intr-o zi am avut sansa sa vad linia de productie, masinile, linia robotizata de asamblare si verificare si da, mi-ar placea sa ajung sa lucrez acolo. Consider ca e foarte bun acest proiect pentru ca poti sa te hotarasti pentru a merge intr-o institutie sau intr-un anumit domeniu sau nu, ca poate ai crezut ca ii foarte usor si ajungi sa vezi cata responsabilitate este si atunci sa nu mai mergi acolo”, a opinat un alt elev implicat in proiect.
Proiectul prin care elevii din anii terminali afla mai multe informatii despre ce presupun meseriile la care viseaza este foarte bine vazut si de catre profesori. Ei sustin ca, astfel, tinerii isi gasesc mult mai usor o meserie care sa li se potriveasca.
„A ramas aceasta suspensie pe care o simtim, mai ales in randul tinerilor care se angajeaza foarte greu sau nu isi gasesc locul, pentru ca pur si simplu nu au informatia. Acele targuri de joburi sunt destul de superficiale, zic eu, si nu au timp ca sa prezinte suficient fundamentul fiecarei meserii si acest tip de activitate ii face pe copiii nostri sa isi deschida ochii spre ce inseamna o anumita meserie”, a spus directorul Colegiului Tehnic „C.D. Nenitescu” din Baia Mare, Adalbert Mehes.
Daca anul trecut, aproximativ 500 de elevi maramureseni au fost implicati in proiectul Job Shadow Day, la editia de anul acesta au participat peste 600 de liceeni. Cu aceasta performanta, Maramuresul a reusit sa se claseze pe primul loc la nivel national.
„A crescut numarul cu 100 de elevi participanti, ceea ce e un rezultat foarte bun si as vrea sa spun ca am fost coordonatorul local cu cel mai mare numar de elevi inscrisi in acest program, adica Maramuresul este in frunte. Este primordial pentru acesti tineri, care sunt foarte aproape de a se integra pe piata muncii, sa ia contact cu tot ceea ce inseamna atat sectorul public, cat si sectorul privat”, a precizat coordonatorul local al proiectului Job Shadow Day, Laura Kosa.
Programul national de orientare profesionala Job Shadow Day s-a desfasurat in data de 9 aprilie, in saptamana „Scoala Altfel”. Acesta este derulat anual de catre organizatia Junior Achievement Romania, cu sprijinul profesorilor coordonatori din zeci de localitati din toata tara.
Trustul de presa Emaramures a fost, si anul acesta, partener al evenimentului, primind in cadrul redactiei un grup de elevi interesati de meseria de jurnalist.
Sursa: Gabriela Kuhajda