Vezi VIDEO
Vremurile in care maramuresenii aveau posibilitatea sa mearga sa lucreze la cules de capsuni sau in alte activitati sezoniere in Italia si Spania par sa fi apus. Desi cele doua tari sunt cele mai solicitate pentru plecarea la munca, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca au aratat ca de luni bune n-au mai fost anuntate oferte de angajare din partea celor doua state.
Daca la inceputul anului, oferta era una foarte atractiva pentru maramuresenii care doreau sa plece la munca in strainatate, numarul posturilor s-a redus simtitor in ultima perioada. De la peste 200 de joburi vacante in statele europene, acum abia daca s-a ajuns la 62 de oferte.
„Au scazut ofertele de pe piata muncii europene, astfel ca avem doar 62 de locuri de munca. Ne-am asteptat la oferte pentru perioada de vara, in agricultura, Danemarca obisnuia sa faca astfel de oferte”, a declarat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), Oana Osanu.
Angajari se fac in aceasta perioada in tari precum: Danemarca, Germania, Norvegia, Belgia, Ungaria si Lituania. Posturile oferite sunt in meserii diverse: de la vanzator vignete autostrada, expozant in parcuri de distractii, receptioner pana la cercetator stiintific, inginer electric, inginer aeronave, mecanic aviatie si chiar medic specialist psihiatru, specializari in care se poate castiga pana la 100.000 de euro/an.
Surprinzator, cele mai solicitate state europene de catre maramureseni, Italia si Spania, nu fac angajari in aceasta perioada, desi in alti ani predominau oferte pe piata muncii din aceste zone.
„Solicitari avem. Cele mai mari solicitari din partea celor care se adreseaza noua pentru a pleca in strainatatate sunt Spania si Italia care raman in top. Spania e cea mai solicitata tara pentru a pleca, dar ofertele au scazut, nu au fost deloc in ultimul an”, a mai aratat Oana Osanu.
Oficialii AJOFM motiveaza ca au scazut anunturile de angajare din partea statelor europene din cauza somajului ridicat. Astfel, conform ultimelor statistici Eurostat, Spania a inregistrat cel mai ridicat somaj din UE in ianuarie, de 26,3 %.
Sursa: Camelia Tocaci