Sase telecentre de instruire, formare, consiliere si plasare a angajatilor din mediul rural sunt functionale in Maramures si in judetul Suceava iar, recent, prin intermediul lor s-a derulat o prima bursa a locurilor de munca destinata locuitorilor de la sate. Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFM) Maramures, la selectie s-au prezentat 222 de persoane, dintre care mai mult de un sfert – mai exact 58 – au fost selectate de agentii economici in vederea angajarii. “O adevarata realizare pentru echipa proiectului a fost angajarea pe loc, in ziua bursei, a unui numar de sapte persoane din grupul tinta al proiectului, in urmatoarele meserii: trei vanzatori, doi ospatari si doi soferi”, au punctat reprezentantii institutiei.
Acest proiect destinat angajarii si pregatirii profesionale a maramuresenilor si sucevenilor din mediul rural este intitulat “JobNet Turism” si a inceput cu deschiderea telecentrelor de instructaj. Trei dintre punctele de formare profesionala sunt in Maramures – la Moisei, Rozavlea si Bistra – localitati in care s-a derulat, la finele saptamanii trecute, si prima bursa a locurilor de munca destinata satenilor.
Oficialii AJOFM au aratat ca, in urma apelului lansat catre agentii economici, au raspuns prezent 77 de firme, care au pus la dispozitie un numar de 95 de locuri de munca. Cele mai multe oferte au venit in domeniul turismului – incepand de la administrator de pensiune, receptioneri, cameriste sau ospatari, si ajungand la bucatari sau muncitori necalificati in cadrul unor pensiuni, hoteluri si restaurante.
Locuitorilor de la tara li s-au mai pus la dispozitie joburi in comert, domeniul prelucrarii lemnului – unde de asemenea oferta a fost destul de bogata -, constructii si industria textila. In paralel cu telecentrele din Maramures, bursa locurilor de munca s-a derulat si in localitatile sucevene Crucea, Frumosu si Manastirea Humorului.
Managerul de proiect, Mircea Mos, a aratat ca pana la finalul anului 2013, cand e prevazuta incheierea proiectului “JobNet Turism”, vor avea loc inca patru astfel de intruniri intre locuitorii zonelor rurale si reprezentantii de firme. Urmatoarea bursa a locurilor de munca e programata pentru primavara anului viitor, cand se spera ca numarul participantilor sa creasca.
In paralel insa, in cele sase telecentre din Maramures si din Suceava se desfasoara cursuri de instruire pe diverse meserii. Tot ce trebuie sa faca persoanele care vor sa ia parte la aceasta pregatire gratuita este sa se adreseze agentiilor de ocupare a fortei de munca din cele doua judete, care sunt partenere in derularea proiectului, la numerele de telefon 0262-227.821 si 0230-523.279.
“JobNet Turism” – Turismul rural – alternativa viabila de dezvoltare socio-economica in nordul Romaniei se deruleaza pe o perioada de trei ani si vizeaza consilierea profesionala a unui numar de aproximativ 4.000 de locuitori de la sate, interesati sa intre in campul muncii. Jumatate din grupul tinta il reprezinta persoanele aflate deja in cautarea unui loc de munca, insa sunt avuti in vedere si cei care fac agricultura de subzistenta si chiar managerii de firma.
Cele mai multe cursuri de formare vor fi organizate pe domeniul turismului, insa persoanele prinse in program vor beneficia si de instructaj pe competente – IT, limba engleza, comunicare, arta populara si artizanat. Valoarea totala a proiectului depaseste suma de 7,7 milioane de lei, din care aproximativ 1 milion de lei reprezinta contributia beneficiarului, iar parteneri sunt agentiile judetene de ocupare a fortei de munca din Maramures si Suceava, precum si consiliile judetene din cele doua judete.
Sursa: L.C.