„Baba oarba”, „De-a v-ati ascunselea” sau „Sotron” nu mai reprezinta nimic altceva pentru tanara generatie decat niste denumiri hazlii. Jocurile s-au mutat din fata blocului in mediul virtual, iar tinerii petrec acum ore in sir incercand sa impuste teroristii, sa ajunga stapanii unor imperii sau sa isi creeze cel mai puternic campion. Pentru unii dintre ei, timpul investit in jocuri nu a fost irosit, deoarece acum sunt platiti pentru a face ceea ce le place.
Ani in sir au petrecut in fata monitorului cateva ore in incercarea de a trece prin incercarile gandite de producatorii unor jocuri de renume. Acum, mai multi tineri din Baia Mare au facut aproape o meserie din asta si sunt platiti sa se joace sau sa ii invete pe altii cum sa devina mai buni la jocurile pe calculator.
„Eu acum joc deja pentru bani, dar joc de placere, am facut si pauze, un an jumate fara jocuri, numai cu biciclete si alte chestii, deci nu-s dependent”, a spus Stefan Moisa, gamer.
„La inceput am facut-o din placere, cu prietenii mei, dar dupa aia s-a creat o mica dependenta incat veneam de la antrenament, nu ma odihneam si direct ma jucam.” a afirmat Alexandru, un iubitor de jocuri pe calculator.
De altfel, dependenta este principala problema cu care se pot confrunta pasionatii de gaming. Jocurile video se pot transforma dintr-o distractie intr-o adevarata problema. Unii psihologi le catalogheaza drept niste vicii periculoase, fiind alaturi de jocurile de noroc sau consumul de alcool printre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta tinerii.
„Jocurile video la fel ca si alte comportamente negative si inadecvate pot sa devina, daca sunt repetitive si frecventate in mod repetat, la adictii si la dependente. Exista studii destul de recente care arata ca jocurile video, alaturi de alte comportamente negative, chiar si consumul de alcool, de droguri sau jocurile de noroc, se afla in activitatile pe care unii dintre tineri le practica”, a declarat psihologul Cristina Ambrus.
Gamerii impatimiti sustin ca nu sunt dependenti de jocuri video, dar recunosc ca petrec peste cinci ore pe zi in fata monitorului. Psihologii ii sfatuiesc pe tinerii carora le plac jocurile pe computer sa nu depaseasca mai mult de o ora si jumatate pe zi la calculator.
„Ideal ar fi ca managementul timpului sa fie facut in asa fel incat aceste activitati sa aiba o perioada cat mai mica de timp. In sensul in care devine o activitate placuta, si intr-adevar este o activitate care iti ofera recompense, e indicat ca jocurile pe calculator sau chiar petrecerea simplului timp in fata calculatorului sau chiar pe retelele de socializare sa nu dureze foarte mult. E indicat ca pana la o ora, o ora si jumatate, sa fie timpul pe care tinerii si-l petrec in fata jocurilor video”, a subliniat Cristina Ambrus, psiholog.
Cei doi tineri baimareni joaca „League of Legends”, unul dintre cele mai populare jocuri aparute in ultimii ani. In 2012 Forbes a numit League of Legends drept „cel mai jucat joc pe calculator din America de Nord si Europa din punct de vedere al orelor petrecute in joc. Din 11 iulie 2013, Serviciul de Imigrari ale Statelor Unite ale Americii recunoaste jucatorii profesionisti de League of Legends ca atleti, drept urmare documentele pentru obtinerea vizei au fost simplificate pentru ei.
Potrivit gamerilor, cei pasionati pot obtine bani jucandu-se pe calculator prin participarea la campionate nationale si international organizate de firme care sponsorizeaza aceste turnee pentru a-si face reclama. De altfel, jucatorii foarte buni pot fi antrenori pentru incepatorii care doresc sa invete cum se joaca acest joc. O cale care incalca anumite reguli, dar care e folosita, ar fi ca unii jucatori care doresc sa fie la un nivel cat mai avansat platesc jucatorii experimentati pentru a juca de pe contul lor si a le face nivel maxim.
Sursa: Danut Pop