Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, opina ca sportivii romani se vor intoarce de la Londra cu un rezultat mai bun decat cel de la Beijing, desi medalia olimpica se castiga mai greu de la Olimpiada la Olimpiada. La Beijing, sportivii romani au cucerit 8 medalii, dintre care 4 de aur, 1 argint si 3 de bronz.
„Eu sper, mai bine zis cred ca o sa facem mai bine decat am facut la Beijing. Fata de Beijing avem sanse in mai multe discipline. Avem de data asta sanse la scrima, la fete si baieti, la individual si la echipe. Scrima s-a deschis mai mult la medalii decat la Beijing. La gimnastica ar trebui sa facem mai mult decat la Beijing, la canotaj sper sa nu coboram sub doza cu care am fost obisnuiti, de 2 medalii la fiecare editie a JO. Avem sanse la judo, la haltere, la canoe, care a facut in ultima vreme progrese. Sunt si discipline unde am regresat putin. Dar, eu cred ca cele care sunt in progres pot compensa regresul si sa aduca o valoare in plus”, a declarat Octavian Morariu, cu prilejul semnarii parteneriatului dintre COSR si Tarom.
Seful COSR a adaugat ca de la editie la editie, incepand cu Sydney, medalia olimpica se obtine tot mai greu din cauza concurentei tot mai mari pentru podium. ”Un lucru este extrem de sigur. De la o editie a JO la alta, medaliile se obtin tot mai greu. Si se obtin tot mai greu din 2 motive. Unul pe care nu-l stapanim. Stiinta sportului si performanta se difuzeaza tot mai bine catre tot mai multe tari, gratie programelor pe care le are Solidaritatea olimpica si care finanteaza stagii de pregatire pentru tot mai multe tari. Vreau sa reamintesc ca la Sydney, unde Romania a avut o performanta deosebita, au luat medalii 41 de tari. La Atena au fost 62, iar la Beijing 83 de tari. intre Sydney si Beijing, numarul de tari care au accesat la medalii s-a dublat. Este un fenomen care ne scapa. Al doilea motiv este diminuarea fenomenului sportiv la noi in tara. Tot mai putini copii vin la sport de mai mult timp si asta se vede in numarul tot mai mic de sportivi de performanta. Cand ai o delegatie mai mica, matematic vorbind, ai sanse mai putine la medalii. O medalie olimpica se construieste in 10 ani. Daca in anii ’90 am beneficiat de o miscare din inertie care venea inainte de anii ’90, nu mai beneficiem de asta”.
Morariu a subliniat si ca valoarea medaliilor este cel putin dubla fata de cele cucerite inainte de Beijing. ”Medaliile de la Beijing si cele care le vom obtine la Londra sunt mai meritorii, au poate o valoare dubla, daca nu tripla din punctul acesta de vedere”.
Sursa: Agerpres