Sportivii care și-au tatuat celebrele inele olimpice pe corp vor trebui să le ascundă, conform unei reguli adoptate de Comitetul Paralimpic Internațional, notează Le Figaro. În caz contrar, sportivii vor fi descalificați.
Vizibile pe corpurile multor sportivi în timpul celor două săptămâni ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, inelele olimpice sunt puțin probabil să fie văzute la televizor în timpul Jocurilor Paralimpice din următoarele săptămâni (28 august – 8 septembrie). Și asta dintr-un motiv foarte simplu: un tatuaj reprezentând simbolul Jocurilor este interzis de Comitetul Paralimpic Internațional (IPC), care guvernează Jocurile Paralimpice încă de la prima ediție, desfășurată la Roma în 1960.
Ca și în cazul Jocurilor Olimpice, „publicitatea corporală” este strict interzisă sau cel puțin foarte reglementată. Dar, spre deosebire de cincinalul olimpic, unde inelele proiectate de Pierre de Coubertin reprezintă marca Comitetului Internațional Olimpic (CIO), IPC nu autorizează prezența lor pe corpul sportivilor.
O regulă introdusă în 2012 la Londra și întărită de la Jocurile de la Rio în 2016. În același an, înotătorul britanic Josef Craig, campion paralimpic la Londra, a fost descalificat de la Campionatele Europene pentru că a expus acest tatuaj.
„Publicitatea pe corp nu este permisă în niciun fel, fie că este vorba de simboluri sau tatuaje”, stipulează IPC, care a reamintit această regulă sportivilor paralimpici așteptați la Paris. Singura excepție de la regulă: logo-ul Jocurilor Paralimpice, celebrul „Agitos” care se află în vârful Arcului de Triumf, poate fi afișat cu mândrie de concurenți. În schimb, dacă nu își acoperă în niciun fel tatuajele, aceștia riscă descalificarea.