Săptămâna Albă are loc în fiecare an în săptămâna de dinaintea Postului Paștelui, astfel încât să îi pregătească pe credincioși pentru cel mai aspru și lung post al anului.
În această săptămână, credincioșii nu au voie să mănânce decât anumite categorii de produse alimentare de „dulce”. Iată ce alte activități nu trebuie să facă oamenii în Săptămâna Albă.
În săptămâna premergătoare Postului Mare nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.
În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an. În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, da nu torc ca să nu-și pună în pericol bărbații plecați de acasă cu treburi.
Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii.
Și pentru Vinerea Albă există tradiții pe care credincioșii le urmează pentru a avea parte de spor. Se spune că în această zi este bine să mâncăm doar seara, pentru binele casei și pentru curățarea sufletului. În această zi este foarte important să spunem rugăciuni, în special tinerii, deoarece se crede că acest obicei aduce fericire și împlinire în căsnicii.
Nici torsul nu este o activitate pe care credincioșii o pot realiza în Săptămâna Albă, deoarece se crede că femeile care încalcă această regulă vor aduce ghinion asupra bărbaților lor, care se pot răni la muncă.