„Practic, acest sector este motorul dezvoltării regiunii şi, am putea spune, al întregii ţări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României şi o contribuţie încă şi mai însemnată din exporturi“, spune Monica Biota, partener de audit şi coordonatorul biroului PwC România din Timişoara.
Timişul conduce în topul judeţelor din vestul ţării care au atras cele mai multe investiţii străine directe, cu 3,5 miliarde de euro, urmat de Arad cu un miliard de euro.
Această concentrare a atras cu sine majorarea PIB-ului regiunii de vest cu aproape 27%, între 2008 şi 2018, precum şi niveluri salariale mai ridicate, astfel că salariul mediu net în judeţul Timiş a fost de 2.562 de lei în 2017, plus 25% peste media naţională, menţionează analiza PwC.
Maramureșul se află la jumătatea listei, fiind precedat de județul Buzău (cu un salariu mediu net de 2.138 lei).
Rata dezvoltării mai mică înregistrându-se în Brăila. Botoșani, Harghita , Tulcea, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Neamț, Vrancea și Suceava.
În clasamentul național în privința numărului de angajați, județul Maramureș (cu 108.600 de angajați) se situează pe locul 19, în 23 de județe înregistrându-se un contingent mai mic de angajați.