În cursul analizei efectuate de Ministerul Educației Naționale cu privire la rezultatele elevilor la sfârșitul clasei a VIII-a, a fost comparată media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obținute la Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a. Această diferență a fost calculată pentru fiecare elev, apoi centralizată pe școală, pe județ și pe țară.
Analiza a relevat că există școli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Națională sunt mai bune decât cele obținute pe parcursul anului școlar, ceea ce indică exigență pe parcursul anului școlar și corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Există însă și școli la care rezultatele la Evaluarea Națională au fost mult mai slabe decât cele obținute, în medie, la clasă. Aceasta poate indica lipsă de exigență, ușurință în acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decât să dăuneze elevilor care, în acest fel, nu își cunosc nivelul real.
„Pentru informarea opiniei publice atașăm aici analiza diferențelor (calculate pentru elevii care au exprimat opțiuni la admiterea în învățământul liceal de stat) atât la nivel național (primul fișier), cât și pentru fiecare județ în parte, precum și informațiile legate de măsurile deja anunțate de către Ministerul Educației Naționale.” – informează reprezentanții Ministerului Educației pe site-ul propriu, – unde pot fi consultate informațiile.
Maramureșul are două instituții de învățământ în top 10 după numărul de medii de 10 la Evaluarea Națională. Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Baia Mare – ocupând locul 7 cu 5 medii de 10, respectiv Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Sighetu Marmației, care ocupă la nivel național locul 9 cu 3 medii de 10.