Vezi VIDEO
Vineri, 19 martie, Asociatia Presei Sportive din Romania (APSR) – filiala Maramures celebreaza un deceniu de existenta. Va fi vizitata expozitia permanenta „Maramuresul sportiv” din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie, precum si expozitia dedicata deceniului de presa sportiva maramureseana. De asemenea, Ion P. Pop, presedintele APSR Maramures, va lansa cartea „Un deceniu de presa sportiva”. Invitati de seama la eveniment, nume sonore din presa sportiva nationala: Cristian Topescu, Emanuel Fantaneanu – presedintele APSR de la infiintarea filialei Maramures, precum si Octavian Vintila – actualul presedinte APSR. Daca intotdeauna jurnalistii sportivi raman in umbra reflectoarelor pe care le atintesc asupra performerilor din arene, mereu ascunsi in spatele metaforelor pe care le construiesc, de aceasta data – pret de o zi – jurnalistii de sport din presa maramureseana voi fi ei vedete. O actiune amanata (ar fi trebuit sa aiba loc in 1 aprilie 2009), dar cu atat mai asteptata…
Cu 28 de jurnalisti a inceput povestea APSR Maramures in 1999
In 1 aprilie 1999 se constituia filiala Maramures a Asociatiei Presei Sportive din Romania, cu 28 membri fondatori, provenind de la opt institutii de presa. Prima actiune sub cupola APSR Maramures a fost vernisarea expozitiei de afis sportiv – o expozitie in premiera nationala. Ce a urmat? In fiecare an, realizarea clasamentelor celor mai buni sportivi. Cu discutii prelungi si, nu o data, divergente de opinii. In 2001 – trei demersuri in premiera: pentru constituirea filialei de Nord a APSR (in care sa fie cooptati jurnalistii de sport din Bistrita Nasaud, Satu Mare, Salaj si Maramures); impotriva demiterii lui Ion Craciunescu – presedintele Colegiului Central al Arbitrilor de Fotbal; sesizarea forurilor competente cu privire la utilizarea unui jucator suspendat in meciul de fotbal CSM Resita – FC Baia Mare. In 2005, peste 25 de jurnalisti au intrat in sedinta Consiliului Local Baia Mare pentru a pleda in favoarea unor fonduri mai consistente pentru sportul baimarean. Nu au fost singurele evenimente derulate sub egida APSR Maramures.
La infiintare – vernisarea expozitiei de afis sportiv, in premiera nationala
Cum a aparut aceasta idee? „De la faptul ca apartineam de structura presei sportive cu multi ani inainte de 1989. Am vazut ca numele jurnalistilor care scriu despre sport s-a marit: inainte de 1989 eram trei jurnalisti de sport in Maramures, doi de la un cotidian, unul de la un saptamanal. Mai aproape de zilele noastre, numarul jurnalistilor care au scris despre sport a crescut impresionant… Si din punct de vedere aritmetic se impunea sa facem o asociatie speciala a jurnalistilor sportivi. De aici ideea!” a declarat Ion P. Pop.
Infiintarea filialei Maramures a APSR a prilejuit si prima colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie: „Atunci am inaugurat in premiera nationala o expozitie de afis sportiv. Foarte multi dintre cei prezenti au ramas uimiti: de unde ideea?! De la faptul ca intotdeauna cand am insotit echipele sportive ale Maramuresului in strainatate am avut curiozitatea si rabdarea sa solicit organizatorilor toate documentele de mediatizare ale evenimentelor sportive la care participam. Si mi s-au adunat aproximativ 100 de astfel de afise. Dintre acestea, pentru expozitia din 1 aprilie 1999 am selectat 67, structurate pe diferite perioade si discipline sportive. A fost prima expozitie de acest fel din Romania”.
Expozitia dedicata sportului – unica in Romania
Colaborarea dintre APSR Maramures si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie nu s-a oprit aici: „In 2006 am inaugurat a doua expozitie. Aici chestiunea s-a extins foarte mult si din ambitia ca daca nu am avut intietatea in ideea unei expozitii sportive permanente, sa o facem macar de o mare densitate de informatie si imagine. Exista la vremea aceea o astfel de expozitie in Ploiesti, dar de dimensiuni mult mai reduse. La ora actuala ea nu mai este. A mai existat Muzeul Sportului in Bucuresti. La aceasta ora nu mai exista. Asadar, la aceasta ora, aceasta expozitie permanenta este unica de acest fel din Romania” a detaliat Ion P. Pop, care a informat ca – in aceste zile – se lucreaza pentru o expozitie dedicata evenimentului care va fi celebrat vineri. Va fi al treilea fapt muzeistic din activitatea APSR Maramures. Va urma o a patra expozitie, dedicata atletului Ferdinand Moskovits.
Premii nationale pentru filiala maramureseana
Pentru contributia deosebita adusa la dezvoltarea presei sportive, filiala Maramures a primit inca de la infiintare o diploma din partea APSR. Semn bun. Pentru ca au urmat altele. La Gala Premiilor Sportului organizata in 1999 de catre APSR, presedintele filialei Maramures, Ion P. Pop, a primit un Premiu de Excelenta „pentru cea mai longeviva rubrica din presa romaneasca – Basorelief” (rubrica lansata in 3 februarie 1972). In 2001, 2006 si 2007, alte premii au urmat pentru jurnalistii de sport din Maramures.
Sursa: Ramona-Ioana POP