Presedintele trustului “Gazeta”, Liviu Man, directorul executiv, Aurel Muresan, coordonatorul departamentului de investigatii al publicatiei “Gazeta de Cluj”, Ioan Otel (fost sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj), director executiv al "Gazetei de Cluj", Dorel Vidican, si Anca Cocut, director de publicitate in cadrul trustului media, au fost pusi sub acuzare luni, dupa ce mascatii i-au ridicat de acasa in cursul diminetii. Noaptea tarziu, dupa mai multe ore de audiere, pe numele lor au fost emise mandate de arestare. In schimb, colegul lor Adrian Avarvarei, seful departamentului protectie interna al cotidianului "Buna Ziua, Ardeal", a fost pus in libertate, dar s-a anuntat ca si impotriva lui s-a inceput urmarirea penala.
DIICOT Cluj a informat printr-un comunicat de presa ca acestia ”au constituit un grup infractional in vederea obtinerii de foloase materiale injuste prin santajarea mai multor persoane din judetele Cluj si Bistrita prin intermediul publicatiilor apartinand trustului de presa «Gazeta».”
Procurorii anticoruptie au aratat ca ”incepand cu anul 2004, susnumitii avand fiecare atributii clar delimitate in interiorul grupului infractional, au constrans (prin amenintari cu darea in vileag in publicatiile trustului de presa) oameni de afaceri, politicieni, directori ai unor institutii publice, persoane cu functii de conducere din administratia publica locala sa incheie, prin societatile pe care acestia le detin sau conduc, contracte de publicitate cu trustul de presa, in conditiile in care o mare parte din foloasele materiale obtinute in aceasta modalitate le-au folosit in interes personal.” Anchetatorii au precizat ca exista mai multe plangeri impotriva jurnalistilor si ca urmeaza sa fie cercetate si alte persoane angajate ale trustului.
Informatiile furnizate de procurori sunt contestate insa, intr-un comunicat de presa, de directorul general al trustului de presa, Aurelian Grama, si de directorul de dezvoltare, Dan Parcalab, ultimul si coordonator al saptamanalului ”Gazeta de Maramures”. Cei doi au aratat ca ”in Romania, a haitui ziaristi a devenit un sport national. In Romania de azi, a ataca ziaristi si a cauta apropiati prin care poti sa-i lovesti, a devenit parte a unor intelegeri la nivel mai mult decat inalt. Azi, prieteni de-ai nostri, camarazi de peste 15 ani intr-o lupta dinainte pierduta cu jegul politico-economic, au fost retinuti la Cluj intr-o maniera dispretuitoare si revansarda”.
”N-am avertizat niciodata pe nimeni asupra consecintelor pe care pot sa le aiba gesturile nebunesti si ceata de pe ochii revansei. A-i pune pe Liviu Man si restul colegilor nostri sa raspunda acuzatiilor unor delatori de joasa speta – fortati de politicieni, securisti si politisti de «inalta» speta – reprezinta, la prima vedere victoria lor. Nu vom paria pe ea. Au avut loc perchezitii, pe baza unor turnatorii ordinare, si la comanda unor centre de putere care demonstreaza un jalnic cuplaj politico-politienesc. Cu credinta ca nu suntem Raul si cu convingerea ca, asemenea colegilor nostri din presa intelegem ce inseamna onorabilitatea si corectitudinea, ne vom intoarce. Azi suntem noi, victime ale unor palme primite de la politicieni si inalti politisti-securisti. Maine veti fi voi!”, se arata in comunicat.
”Redactiile «Buna Ziua, Ardeal» si «Gazeta de Cluj» au fost asaltate de mascati si de politisti. Telefoane inchise, redactori terorizati, calculatoare incarcate si duse, hartii si tot felul, de-a valma, rechizitionate. Spaima, stres, presiune. Nici una din redactii nu si-a revenit din pumnii DIICOT Cluj. Acasa la colegii nostri au intrat in forta, ca dupa ultimii infractori.(…) Granita dintre parteneriat si pretinsul santaj nu va putea fi niciodata dovedita de anchetatori despre care uneori chiar am scris! Altfel, maine, oricine isi face publicitate intr-un ziar, va fi anchetat poimaine daca interesele politice ori politienesti o cer.”
”Suntem convinsi ca o analiza lucida si dreapta a colegilor nostri, care de ani de zile se lupta singuri cu tarele societatii romanesti, va demonstra ca totul se reduce la plata unor polite personale din partea unor oameni care isi permit sa angajeze resurse umane si materiale ale statului”, au precizat in incheiere jurnalistii.
Sursa: Ioana Osan