In aceasta saptamana incepe procedura de avizare a propunerilor ministrului Justitiei pentru functiile de conducere la PICCJ, DNA SI DIICOT, urmand ca avizele sa fie transmise MJ pe data de 10 mai. Pe 10 aprilie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfasurare a activitatilor prevazute in procedura de avizare a propunerilor pentru functiile de conducere la PICCJ, DNA SI DIICOT.
Potrivit calendarului aprobat, in perioada 10 – 30 aprilie au fost puse in dezbatere publica proiectele de management si s-au derulat verificarile asupra candidaturilor.
Miercuri, 8 mai, va avea loc intervievarea candidatilor pentru functiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general si adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar joi, 9 mai, – intervievarea candidatilor pentru functiile de procuror-sef al DNA, procuror-sef si adjunct al procurorului-sef din cadrul DIICOT, pentru ca vineri, 10 mai, sa fie transmise avizele catre Ministerul Justitiei.
In 3 aprilie, premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, a transmis Sectiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire in functii de conducere: Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; Dimitrie Bogdan Licu pentru functia de prim adjunct al procurorului general al PICCJ; Codrut Olaru pentru functia de adjunct al procurorului general al PICCJ; Laura Codruta Kovesi ca procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie; Alina-Mihaela Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; Elena Giorgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Potrivit articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, „procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.
Sursa: Agerpres