Ucraina marcheaza in acest sfarsit de saptamana un an de la evenimentele din Maidan (Piata Independentei din centrul Kievului) – epicentrul manifestatiilor intre noiembrie 2013 si februarie 2014 – care au dus la inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici. „Aceasta revolutie a fost prima, dar a fost o batalie victorioasa pentru independenta noastra”, a declarat actualul presedinte ucrainean Petro Porosenko, referitor la revolutia preoeuropeana de acum un an, potrivit AFP.
Mai multi lideri europeni, intre care presedintele Consiliului European Donald Tusk si presedintele german Joachim Gauk, sunt asteptati duminica dimineata la Kiev pentru a participa la un „mars al demnitatii”. Viktor Ianukovici, astazi refugiat in Rusia, a promis, la randul sau, „sa revina” pentru „a face mai usoara viata in Ucraina„, intr-un interviu difuzat sambata la televiziunea rusa.
La Moscova, aproximativ 35.000 de manifestanti au participat sambata la un mars „anti-Maidan”, potrivit politiei moscovite, denuntand „haosul” din Ucraina pe care ei il imputa responsabilitatii Occidentului. In cadrul demonstratiei au fost distribuite manifeste pe care imaginea presedintelui american Barack Obama aparea sub titlul „Vestul incearca sa faca sa cada regimul lui Putin si sa stranguleze Rusia”. „Suntem impotriva revolutiilor, am vazut toate acestea in 1917, iar Maidanul este inca o revolutie”, a declarat o manifestanta.
Publicand „Cameleonul” in 1997, Andrei Kurkov comitea un mic sacrilegiu. El, scriitor de limba rusa nascut la Leningrad, indraznea sa evoce sub forma unei povestiri fanteziste „spiritul national ucrainean”. Mesajul lui Kurkov era clar formulat de unul din personajele sale:”Spiritul national este de natura mai ridicata decat limba”. Altfel spus, nu este nevoie sa fii un „etnic ucrainean” sau un cetatean ucrainofon pentru a te revendica drept ucrainean. Acest mesaj nu mergea mai departe de atat intr-o epoca in care scriitorii ucraineni rusofoni erau clasati in categoria „literatura straina”.
Kurkov a avut o idee proprie despre identitatea ucraineana. „Am inceput sa ma simt ucrainean doar in momentul independentei 1991. Aceasta tara mi-a placut pur si simplu. Si, comparand-o cu Belarus si cu Rusia, mi-am spus ca este tara care are cele mai multe sanse sa devina o tara a libertatii.La timpul respectiv, eram fara indoiala o exceptie printre rusofoni”.
Sursa: Agerpres