Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, joi după amiază, o declaraţie de presă în contextul apariţiei de noi cazuri de COVID-19 în şcoli, după reluarea cursurilor în sistem prezenţial.
Iohannis a precizat că a analizat împreună cu ministrul Sorin Câmpeanu şi cu alţi factori responsabil de la nivelul admininistraţiei prezindenţiale situaţia, după primele patru zile de şcoală reluată în sistem prezenţial.
„Pot să vă spun că situaţia este bună. Peste 10 mii de şcoli funcţionează în sistem prezenţial. 6.000 de şcoli se află în scenariul galben. Peste 2 milioane de elevi au reînceput, fizic, şcoala din data de 8 februarie
Trebuie să fim reliști, pandemia nu s-a terminat. Chiar dacă s-au luat măsuri restrictive, care au permis să se reducă numărul de noi infectări, nu putem spune că am scăpat de pandemie. Este extrem de important să respectăm restricțiile și să fim responsabili. Acum avem un motiv în plus: trebuie să le oferim școală, fizic, copiilor din România”, a precizat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Modernizarea şcolilor din România este esenţială
„A doua temă mare: cum putem finanța investiția din cei peste 30 de miliarde euro la dispoziția României, pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică generată de pandemie.
Am căutat cele mai bune zone în care pot fi ceruți bani pentru a face școala românească mai bună. Dorim să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța, pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului.
Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează, îi face să aibă energie. Pentru societatea românească ne dorim tineri bine pregătiți, cu meserii bănoase”, a declarat preşedintele.
Klaus Iohannis: Ce putem face cu bani europeni? Să aducem şcolile româneşti în secolul XXI
„Trebuie să pornim de unde suntem acum: multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient finanțat de multe decenii.
Am reușit să scristalizăm câteva domenii unde putem face diferența cu acești bani europeni. Învățământul trebuie să fie digitalizat, trebuie platforme digitalizate pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să ne pregătim pentru învățământul online, să învățăm din lecțiile pandemiei.
Digitalizarea e un capitol mare și greu, care poate fi rezolvat cu acești bani europeni.
Capitalul dotare: e nevoie de mobilier școlar, de dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, tuturor școlilor cu material didactiv.
Un capitol foarte mare, care în ultimele decenii a fost în ultimele decenii neglijat.
Capitalul modernizare: în fiecare toamnă aflăm de școli neautorizate sau de școli care n-au ajuns în secolul XXI.
Putem să dotăm și să modernizăm școlile, cu acești bani. Putem aduce școlile în sec XXI din punct de vedere al dotărilor. Putem construi școli verzi, putem da exemple care apoi să fie generalizate.
Sunt câteva din zonele în care ne-am propus să folosim banii UE pentru a schimba din temelii școala”, a spus președintele României.
Klaus Iohannis: Starea de alertă a fost prelungită cu o lună
„În ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, am ajuns pe un platou iar mnumărul cazurilor de la ATI este în uşoară scădere.
Însă suntem departe de a putea spune că s-a terminat pandemia. Respectaţi restricţiile: purtaţi mască, respectaţi distanţarea. Guvernul a prelungit starea de alertă cu o lună de zile. Nu au fost introduse restricţii noi, dar nici nu s-a putut renunţa la cale existente.
Campania de vaccinare merge din ce în ce mai departe. Vă invit pe toţi să mergeţi să vă vaccinaţi atunci când vă va veni rândul, pentru că numai aşa vom putea scăpa de pandemie. Vă mulţumesc şi vă doresc sănătate”, şi-a încheiat Klaus Iohannis declaraţia.