Agenția UE de control al bolilor are vești bune și vești proaste când vine vorba de XBB.1.5, subvarianta coronavirusului poreclită Kraken, care face ravagii în America și îi ține pe epidemiologi treji noaptea. Vestea proastă este că Kraken se răspândește repede, însă vestea bună este că mai durează un pic până să ajungă în Europa, relatează Politico.
Subvarianta XBB.1.5 de coronavirus se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron dominante în prezent, cel mai probabil pentru că are câteva avantaje mari față de tulpinile Omicron dominante în prezent, potrivit Agenţiei UE de control al bolilor.
„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5, potrivit News.ro.
Miercuri, responsabilul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte variante aflate în circulaţie. În SUA, a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40% în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe.
Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă provoacă o infecţie mai severă.
ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare. Are, de asemenea, o mutaţie a proteinei sale – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.
Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, a spus ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda.
Datele din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.
Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă deja dificil, care pun în dificultate spitalele. În Belgia, autorităţile de sănătate publică au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful fiind aşteptat în trei sau patru săptămâni.