Gestionarea crizei pandemice a fost însoțită de scandaluri, acuzații și chiar dosare DNA în care sunt invocate numele ministrului Sănătății, al Finanțelor și al premierului. Însă dincolo de aceste scandaluri, în care se vorbește de achiziții dubioase, de subfinanțarea testărilor și de riscul ca Sănătatea să rămână fără bani, Guvernul pare că își vede în continuare de treabă.
Iar treaba, sau prioritatea, Guvernului pare să aibă legătură cu pregătirea terenului pentru vânzarea activelor marilor companii.
Un material prezentat în emisiunea „Descoperiți” arată cum Executivul a promovat, în plină pandemie, o Ordonanță, blocată, deocamdată, de Opoziție în Parlament.
Conform documentului, actualii guvernanți ar primi mână liberă la vânzarea activelor unor companii strategice, inclusiv pentru interese imobiliare.
Aceasta, întrucât Ordonanța modifică textul legii în vigoare prin care se interzice, timp de 2 ani, înstrăinarea participației statului la orice fel de companii.
Hidroelectrica, Romgaz, CEC și EximBank ar putea fi vândute pe bucăți, conform ordonanței
Modificarea constă într-o substiuție semantică și lexicală dar efectele economice pot fi de anvergură: termenul „interzis” este înlocuit cu „suspendat” iar „participațiile” sunt substituite de „acțiuni”.
Guvernul se justifică spunând că are nevoie de pârghii legale de restructurare dar specialiștii afirmă că, de fapt, se deschide calea unei „goliri de conținut” a unor companii strategice precum Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Tarom, Aeroporturi București, CEC și EximBank.
Activele acestora ar urma să fie vândute iar Guvernul ar păstra acțiunile unor companii sărăcite în urma vânzării activelor.