Marți, 28 noiembrie, s-a desfășurat, la Biserica greco-catolică „Sfânta Maria” din Baia Mare, Întâlnirea preoților din Eparhia de Maramureș.
Întâlnirea a debutat cu rugăciunea Acastistul Fericiților Martiri greco-catolici români, urmat de cuvântarea Preasfinției Sale Vasile Bizău, care a propus un moment comemorativ, la 75 de ani de la suprimarea Bisericii greco-catolice de către regimul comunist, în 1948. „A fost un plan, nu a fost o întâmplare”, a afirmat Episcopul de Maramureș, explicând cum comemorarea aduce în actualitate ceva nou despre cel care poate să memoreze, iar opusul memorării este uitarea. „Atunci când comemorăm, deschidem perspective spre viitor”, a punctat PS Vasile în fața preoților care s-au reunit la Baia Mare în preajma Sărbătorii naționale a României care semnează Marea Unire, 1 decembrie.
Documentele istorice scot la lumină tot mai multe informații despre planul de suprimare a Bisericii Române Unite cu Roma greco-catolică. Ierarhul de Maramureș a vorbit despre fazele bine stabilite prin care guvernul urma sa lichideze Biserica noastră. Termenul care apare în documente este acela de „lichidare prin unificare”, acțiune pornită în 15 mai 1948, la Blaj, când mitropolitul ortodox Nicolae Bălan a rostit un discurs de chemare a greco-catolicilor la Biserica Ortodoxă, urmat de decretul 358 care scotea în ilegalitate Biserica Greco-Catolică. Dar înaintea acestui decret au fost promulgate legi care îngrădeau activitatea Bisericii greco-catolice: decretul prin care școlile confesionale deveneau școli de stat și bunurile lor se stabilea a fi naționalizate, noua lege a cultelor, prin care bunurile treceau de la un cult la altul. O pagină tristă a istoriei Bisericii noastre pe care nu ar trebui să o uităm, a îndemnat PS Vasile, și să încercăm, cu toții, să strângem mărturii spre a înțelege cât mai bine realitatea de atunci, pentru a putea trăi bine prezentul și a construi viitorul.â
Părintele Florin Fodoruț, vicar general, a prezentat chestiuni administrative și organizatorice, utile pentru bunul mers al parohiilor și al întregii Eparhii. A vorbit despre Ghidul practic de prevenție și protecție a minorilor în parohii și în alte medii bisericești, precum și despre organizarea cursurilor de formare permanentă a clerului Eparhiei de Maramureș în Anul Pastoral 2023-2024.