Nu reprezinta nicio noutate faptul ca pe zi ce trece unii alesi locali din Maramures se cred mai presus de lege si, ca atare, actioneaza in consecinta. In lunga lista figureaza si Gheorghe Lupan, primarul comunei Grosi, care, impreuna cu unul dintre consilieri, a interpretat dupa bunul plac (ori poate interes) prevederile unui contract de concesionare a unui teren incheiat in 2006. Contractul a fost reziliat unilateral, abuziv, dupa cum afirma cunoscatorii in drept civil. Absolut din intamplare, desigur, noul concesionar este chiar consilierul primarului!
In 14 martie 2006 s-a incheiat Contractul de concesiune nr. 3 intre Primaria Grosi si SC Welfarbe SRL, cu sediul social in Satul Nou de Jos, administrator Dorel Pop. Obiectul contractului era concesionarea de catre societatea respectiva a unui teren in suprafata de 9.500 mp, situat pe teritoriul comunei Grosi (intrarea dinspre Baia Mare in Satu Nou de Jos), pe o perioada de 49 de ani. Contractul a fost intocmit conform prevederilor legale, aprobat de Consiliu Local (CL), vizat de secretarul si juristul primariei, semnat de primarul Gicu Lupan si administratorul Dorel Pop. Scopul concesionarii terenului a fost realizarea unei investitii constand in construirea de platforme de productie si depozitare, in conformitate cu planul urbanistic de detaliu intocmit de comuna Grosi si aprobat de CL prin hotararea nr. 8 din 21 aprilie 2005.
Clauzele contractuale cuprinse de cele doua parti in Contractul de concesiune nr. 3/2006 nu rezerva dreptul concedentului (primaria) de a inceta unilateral intelegerea convenita. Contractul, foarte bine intocmit, prevede clar la articolul 9 situatiile in care poate inceta: la expirarea duratei stabilite, in cazul in care interesul national sau local o impune cu plata unei despagubiri juste catre concesionar, in cazul nerespectarii obligatiunilor contractuale de catre concesionar, la disparitia dintr-o cauza de forta majora a bunului concesionat, alte cauze de incetare a contractului fara a atinge clauzele si conditiile reglementate de lege. In fine, la articolul 12 din contract se stipuleaza: „Litigiile de orice fel, ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune, sunt de competenta instantei judecatoresti de drept comun”.
O adresa ciudata si un contract ilegal
Prin Adresa nr. 1672/31.03.2014, SC Welfarbe este anuntata de primarul Gicu Lupan ca „incepand cu data de 4.04.2014 inceteaza contractul de concesiune nr. 3/14.03.2006 si se va incheia un nou contract de concesiune prin care se va prelua terenul in suprafata de 9.500 mp de catre SC Expoexpert SRL, castigatoarea actului de adjudecare mentionat anterior”. Avem de-a face cu un act administrativ unilateral, vadit ilegal, care incalca atat dispozitiile legale vizand regimul concesiunilor si incetarea acestora, cat si pe cele ale contractului nr. 3/2006 de care am vorbit. Asa cum am remarcat, nicaieri nu se regaseste nici situatia invocata de primar si nici modalitatea uzitata de acesta, aceea a desfiintarii unilaterale a contractului in baza unei simple notificari, in afara situatiilor pe care le-am pomenit. La intocmirea Adresei si a contractului cu un tert concesionar, acesta a nesocotit cu buna stiinta toate drepturile legal dobandite de SC Welfarbe, pornind chiar de la modalitatea in care aceasta a obtinut dreptul de concesiune. Ea a fost declarata cas¬tigatoare a licitatiei organizata de Primaria Grosi in 2005, cu scopul realizarii investitiei „Platforme de productie si depozitare”. In Adresa se poate vedea abilitatea ilegala a primarului sau a juristului care a intocmit-o, deoarece strecoara fraza: „Terenul a fost achizitionat in vederea edificarii cladirii Showroom, birouri si depozit”, trimitere clara la art. 41 din Legea 50/1991, cu toate ca stia foarte bine ca respectiva concesiune viza initial o investitie constand in platforme de productie si depozitare in conformitate cu planul urbanistic de detaliu al comunei Grosi.
Abia dupa adjudecarea terenului la licitatie s-a emis Autorizatia de Construire nr. 23 din 29.05.2007 prin care societatea a fost autorizata pentru a executa lucrari de constructie in valoare de 268.194 lei, care au fost receptionate partial si ulterior prin Procesul verbal de receptie finala nr. 4437 din 25.11.2008. Apoi, in vederea executarii lucrarilor de construire a unei centrale termice, spalatorie auto si vulcanizare s-a emis Certificatul de urbanism nr. 55/11.07.2013. Asta pentru a se vedea interesul SC Welfarbe pentru a exploata terenul exact in scopul in care a fost concesionat.
Interesant este faptul ca adresa nr. 162 din 31.03.2014 a fost comunicata concesionarului abia la data de 7 mai 2014, asa cum se poate lesne vedea pe stampila de primire a corespondentei de catre oficiul postal de destinatie. Ea a fost retinuta in primarie timp de o luna si o saptamana, cu scopul vadit de a prejudicia interesele firmei. Intrebat de ce nu a trimis-o la timp, primarul Lupan a ridicat din umeri si a spus senin „o sa verific ce s-a intamplat”. Oricine isi poate da seama ca, in acel interval, administratorul Dorel Pop ar fi incercat sa-si apere terenul concesionat in care a investit bani multi si pe care dorea sa construiasca in continuare. Procedand asa, primarul l-a pus in fata faptului implinit si l-a lasat in drum pe investitor.
Constructia buclucasa si terenul aferent
In temeiul Autorizatiei de construire nr. 23/29.05.2007, Consiliul Local Grosi si-a dat acordul ca pe terenul concesionat sa se edifice o constructie (hala), precum si ca acel imobil sa poata fi ipotecat de Banca Comerciala Carpatica in vederea obtinerii unui credit necesar continuarii investitiei. In Acordul nr. 2155/23.06.2010 al CL Grosi, la aliniatul 2 se mentioneaza foarte clar: „In cadrul unei executari silite a bunului edificat pe terenul concesionat, se incheie un nou contract de concesiune pentru TERENUL AFERENT CONSTRUCTIEI cu adjudecatorul bunului, concesionarul SC Welfarbe renuntand la orice pretentii sau drepturi rezultand din contractul de concesiune initial (care urmeaza a privi, evident, NUMAI terenul aferent constructiei si nicidecum intregul teren concesionat), fiind de acord in subsidiar ca intre adjudecatorul imobilului edificat si CL Grosi sa se incheie un nou contract de concesiune”. Adica Dorel Pop si-a dat acordul ca viitorul proprietar al imobilului vandut de banca sa primeasca terenul concesionat aferent acestuia. SC Welfarbe a ajuns in situatia de a nu mai putea plati ratele scadente la imprumutul contractat, iar banca a trecut la executarea silita a constructiei, care a fost cumparata de SC Expoexpert SRL.
Cu intentia certa de a prejudicia drepturile legitime ale SC Welfarbe, SC Expoexpert, profitand de executarea silita demarata in vederea intrarii sale in posesia constructiei adjudecate, s-a instapanit in mod nelegal asupra intregului teren in suprafata de 9.500 mp. Si prin mijlocirea executorului judecatoresc care a confirmat dreptul legitim al SC Expoexpert de a prelua in folosinta atat constructia, cat si intregul teren, prin utilizarea de amenintari si violente din partea reprezentantilor firmei! In 8 mai 2014, SC Expoexpert a intrat in posesia constructiei si concomitent a preluat nelegal in stapanire intregul teren, contactand apoi serviciile unei firme de paza pentru a interzice reprezentantilor SC Welfarbe accesul la teren si la folosirea bunurilor ramase in incinta.
Dispozitia din cuprinsul Acordului a fost in mod voit si tendentios speculata de primar si de SC Expoexpert, desi cunosteau prea bine ca numai constructia a fost adjudecata, iar acordul de concesiune poate fi facut numai pentru terenul aferent acesteia, intocmind in mod fraudulos acte ilegale de incetare a concesiunii si de incheiere a uneia noi pentru intregul teren.
Terenul urmeaza constructiei
Cel putin asa sustine primarul Gheorghe Lupan. Numai ca, asa cum am demonstrat, de data asta lucrurile nu stau chiar asa. Primaria Grosi nu putea sa concesioneze un teren pe care nu il avea in folosinta, el fiind de drept dat spre exploatare pe 49 de ani SC Welfarbe. Primarul a comis o frauda prin substituirea primului concesionar cu un nou concesionar, fara a exista o hotarare de Consiliu Local in acest sens si cu nesocotirea oricaror drepturi anterior dobandite de SC Welfarbe. Aceasta avea achitata la zi redeventa (plata concesionarii) la momentul deposedarii, ultima rata fiind achitata la data 5 martie 2014, reprezentand prima rata aferenta anului 2014 cu referire la intreaga suprafata a terenului concesionat. Lupan, alaturi de reprezentantul firmei Expoexpert (un consilier local!) a incheiat nelegal un nou contract de concesiune, inainte de a se obtine rezilierea celui incheiat in 2006 cu primul concesionar. Astfel, firma lui Dorel Pop s-a vazut deposedata in mod abuziv de bunul aflat in folosinta si pe care, alaturi de suprafata adjudecata, mai are alte constructii autorizate chiar de primarie. Zilele trecute, Dorel Pop s-a dus la sedinta CL Grosi pentru a vedea ce spun alesii locali. Acestia au ramas masca atunci cand le-a spus ca terenul pe care a investit si a platit vreme de zece ani redeventa aferenta a fost concesionat altcuiva. Primarul a dat din colt in colt cand consilierii i-au cerut explicatii. „O sa vedem ce va decide instanta de judecata” au fost singurele cuvinte pe care le-a rostit.
Contestarea executarii
Prin Procesul Verbal de licitatie publica imobiliara incheiat la data de 29.01.2014 de Biroul Executorului Judecatoresc Ioan Bogdan Pintea s-a procedat la executarea silita prin vanzarea la licitatie publica a constructiei ipotecate de Banca Comerciala Carpatica. In 13 februarie, SC Expoexpert a fost declarata castigatoarea imobilului. Repet, doar a imobilului. In cursul sedintei de licitatie publica, Dorel Pop le-a prezentat tuturor partilor prezente ca obiectul executarii silite nu il formeaza, alaturi de imobil, si terenul aferent acestuia, aflat in proprietatea primariei, intabulat cu drept de concesiune in Cartea Funciara (inscris sub C.6 din CF nr. 50011 Grosi) si, prin urmare, asupra terenului aferent constructiei castigatorul nu va dobandi niciun drept opozabil celor trei entitati juridice: dreptul de concesiune al SC Welfarbe, dreptul de proprietate al comunei Grosi ori dreptul de administrare al CL asupra terenului. Prin urmare, SC Expoexpert a cunoscut situatia juridica a imobilului adjudecat.
Ulterior licitatiei, Welfarbe a promovat la Judecatoria Baia Mare o contestatie la executare fiind invocate considerente de nelegalitate a executarii silite imobiliare. Emiterea Somatiei din data de 24.03.2014 pentru evacuarea imobilului si predarea catre castigator a constructiei nu-i dadea acestuia niciun drept de a patrunde pe terenul aferent constructiei sau pe diferenta de 9.500 mp, asupra acestuia neputand obtine un drept de concesiune opozabil primului concesionar.
SC Welfarbe a depus o plangere prealabila catre Primaria si Consiliul Local Grosi prin care solicita revocarea Adresei nr. 1672 din 31.03.2014 si contractul de concesiune nr. 1 din 4.04.2014 incheiat cu SC Expoexpert. La urmatoarea sedinta a CL, Dorel Pop asteapta din partea consilierilor locali revocarea acestor acte. In caz contrar, vor fi solidari cu primarul Lupan in actiunea in contencios administrativ si vor suporta costurile prejudiciilor aduse firmei prin lipsirea acesteia de folosinta a unui bun dobandit in mod legal.
Sursa: Grigore Ciascai