Vezi VIDEO
Peste 100 de incendii de vegetatie uscata au avut de stins pompierii maramureseni incepand din luna mai si pana acum. Unele au fost de mica amploare, insa altele au parjolit zeci de hectare de teren si de padure iar lupta cu flacarile, in aceste situatii, s-a intins pe durata a zeci si zeci de ore. Numai in cursul zilei de ieri, 22 august, sapte terenuri au fost cuprinse de flacari in Maramures. In toate aceste cazuri cauza probabila a incendiilor a fost neglijenta oamenilor care au folosit focul deschis.
Dupa ce doua zile la rand s-au luptat cu un incendiu izbucnit pe 30 de hectare de teren de pe strada Dumbravei din Baia Mare, in cursul serii de ieri, 22 august, a izbucnit aproape in aceeasi zona un alt incendiu care a afectat circa zece hectare. A fost doar sfarsitul unei zile pline de astfel de interventii, care pentru pompierii maramureseni au devenit obisnuite in sezonul de vara.
„De la inceputul perioadei caniculare, din data de 1 mai si pana astazi, am inregistrat 115 incendii de vegetatie uscata. Noi speram ca la anul sau macar acum, in toamna, sa le mai reducem, pentru ca odata ce sunt pornite incendiile ati vazut ce consum de resurse umane si materiale exista”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures, Cornel Babut.
Indiferent de amploare, pentru fiecare dintre aceste interventii s-au utilizat importante resurse umane si financiare care ar fi putut fi folosite in alte scopuri. Cel mai elocvent exemplu este incendiul din Baia Borsa, unde pentru stingerea flacarilor a fost nevoie inclusiv de interventia unui elicopter. Pompierii spun ca daca oamenii ar fi putin mai atenti, multe dintre aceste incendii ar putea fi evitate.
„In aceasta perioada caniculara regula este simpla: este interzisa folosirea focului deschis in perioadele de uscaciune, pe perioade cu vant si cand sunt temperaturi ridicate. Rugam toti concetatenii nostri sa dea dovada de responsabilitate si le reamintim faptul ca legea pedepseste cu amenda contraventionala nerespectarea acestor masuri”, a spus Cornel Babut.
Cei care nu respecta masurile de prevenire a incendiilor pot sa fie amendati cu sume intre 1.000 si 2.500 lei. Putini sunt, insa, cei care ajung sa fie sanctionati, pentru ca este dificil de demonstrat cine se face vinovat de producerea unor astfel de incidente.
Sursa: Andrei Gherghel