Vineri, 1 februarie, la invitația domnului Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a avut loc prima reuniune din acest an a Consiliului de Onoare. A fost o întâlnire emoționantă la care au fost prezente personalități ale comunității băimărene alături de care autoritatea locală dorește să dinamizeze implicarea celor care s-au dedicat profesional în dezvoltarea orașului în ultimii 50 de ani.
Alături de membri consacrați care fac parte din acest for, îndrăgita interpretă de muzică populară Angela Buciu, prof. Andrei Bălan, fost inspector școlar general, Viorel Bălin, fost președinte al Tribunalului Maramureș, ing. Aurelian Brâncuși, ec. Lucian Blaga, ing. Ștefan Lupșa, sculptorul Traian Moldovan, col. Constantin Mureșan, prof. Ioan Stoicoviciu, Doina Pop, Nicolae Preda și Ioan Pop, Cătălin Cherecheș avut inspirația să invite, pentru a consolida Consiliul de Onoare, personalități precum doamna avocat Ludovica Pârvu, doamna Gyongyike Bondi, Cristian Anghel, doamna Rodica Pandi, Dumitru Vraciu, Arpad Virag, dr. Iacob Tătaru, Aurel Pantea, prof. Ioan Mureșan, Ștefan Gonczi, Ioan Dulfu.
După ce le-a mulțumit pentru că au acceptat invitația, primarul a făcut o prezentare de excepție, în primă audiție, a tuturor proiectelor care vor fi finanțate din fonduri europene în perioada 2019 – 2020, iar cuantumul acestor fonduri este cea mai consistentă din istoria municipiului, respectiv peste 200 de milioane de euro, sumă care va genera și dezvoltare economică și dezvoltare urbană și o considerabilă creștere a calității vieții.
De asemenea, s-a prezentat spre consultare inițiativa de reurbanizare a cartierelor, a incintelor blocurilor de locuit și de amenajare și construire de locuri de parcare la nivelul solului sau parcaje subterane, respectiv supraterane. Proiectul amplu, generos va necesita eliminarea unor garaje, în special a celor improvizate ori construite fără autorizație ori respectând regulile impuse de către autoritatea locală, dar acest lucru se va aplica doar acolo unde este strict nevoie și fără a afecta garajele aflate în perfectă legalitate. Cătălin Cherecheș a menționat clar că orice pas în direcția demolării garajelor se va face cu respectarea legii, respectiv cu respectarea proprietății, dar și cu respectarea cetățeanului prin discuții individuale cu fiecare proprietar și cu despăgubirea onestă a acestora.
O altă chestiune prezentată de primar a fost cea salubrizării, de care acesta s-a declarat nemulțumit.
„Dorim ca această activitate să fie organizată în cadrul unei societăți care să aparțină exclusiv autorități locale, iar acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat, nu mai departe de jumătatea acestui an. Trebuie să schimbăm radical modul în care se fac salubrizarea orașului, respectiv ridicarea deșeurilor menajere de la cetățeni și de la societățile comerciale, atât din perspectiva costurilor cît și a calității. A venit momentul după câțiva ani în care am devenit un oraș mult mai curat și mai îngrijit, să mai parcurgem o etapă consistentă în evoluția orasului din aceasta perspectivă. Trebuie sa înțeleagă cei cu care lucrez că standardele mele sunt înalte și mă raportez la exemple pozitive pe care le-am asimilat din orașele cu cel mai ridicat grad de civilizație” a punctat Cherecheș.
Nu în ultimul rând s-a discutat rezolvarea locuirii ilegale în unele dintre zonele orașului, Craica, Fereneziu, Pirită, Horea – Cuprom sau Zona Gării.
La solicitarea celor prezenți, Cătălin Cherecheș s-a angajat să realizeze și să transmită tuturor cetățenilor, spre corecta informare, toate inițiativele și proiectele pe care le va implementa în municipiu pana la 1 martie sub forma unui raport amănunțit având în vedere si tendința unei părți a presei interesate sau a celor din anumite zone politice de a dezinforma într-un mod lipsit de orice onoare și bun simț, de fapt, direct vorbind, de a minți cetățeanul.
Odată cu reconfigurarea Consiliului de Onoare va demara și renașterea Consilul Local al Tinerilor și a Consiliilor Civice de Cartier, având în vedere proiectul domniei sale de restructurare a activității și structurii Primăriei și a servicilor publice, înființându-se în primăvara acestui an Birouri de tipul primăriilor de cartier în care, după un program cunoscut de întreaga comunitate, să-și desfășoare activitatea și primarul municipiului. Acest lucru va avea beneficii multiple pentru băimăreni: comunicarea primarului va fi una directă cu băimărenii si va putea veghea la calitatea muncii funcționarilor din primarie și a celor care fac lucrări și servicii pentru oraș.
Încă o dată Cătălin Cherecheș ne-a demonstrat că viața lui e dedicată orașului, că e singurul care știe și poate.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Baia Mare
vrajeli!! am mai auzit aceste vorbe! se repeta periodic!!