Procurorii Parchetului General au cerut, astazi, 28 iulie, Tribunalului Bucuresti, condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsa orientata spre maximul prevazut de lege, respectiv 20 de ani de inchisoare, pentru infractiunile de care omul de afaceri este acuzat in dosarul Rompetrol.
Procurorul de sedinta a cerut judecatorilor ca, la individualizarea pedepselor celor trimisi in judecata in dosarul Rompetrol, sa se tina cont de gravitatea acuzatiilor si sa acorde o pedeapsa orientata catre maximul prevazut de lege in cazul lui Dinu Patriciu.
De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut ca, prin decizia ce va fi pronuntata, judecatorii sa-l oblige pe Alexandru Bucsa sa plateasca, in solidar cu Dinu Patriciu, suma de 85 de milioane de dolari Ministerului Finantelor Publice.
Procesul continua cu pledoariile avocatilor, dupa care vor lua cuvantul inculpatii, iar instanta poate ramane in pronuntare in acest dosar.
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a fost audiat pe 27 februarie, in calitate de martor in dosarul Rompetrol, el declarand in instanta ca a cumparat actiuni de la aceasta companie, dar a fost o tranzactie ‘modesta’.
La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.
Impreuna cu Patriciu au fost trimisi in judecata Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.
O parte a dosarului se refera la modul in care Rompetrol a preluat o creanta de 85 milioane de dolari, procurorii sustinand ca aceasta trebuia incasata de statul roman.
Sursa: Agerpres