Reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, împreună cu reprezentanți ai celorlalți parteneri ai proiectului Food Chains 4 Europe s-au reunit la Manchester, în perioada 23-24 octombrie 2019, pentru a marca finalul fazei întâi a proiectului și pentru a discuta despre planurile de acțiune pentru inovarea lanțurilor alimentare în cele cinci regiuni ale proiectului: Flevoland (NL), Plovdiv/Sofia (BG), Emilia-Romagna (IT), Maramureș (RO) și Greater Manchester (GB).
Conferința „Hrană pentru regiuni – Punerea în practică a planurilor de acțiune”, organizată miercuri, 23 octombrie 2019, de Consiliul Regional Metropolitan Manchester și Consiliul Local Oldham a abordat teme de actualitate referitoare la preocupările la nivel național și internațional pentru definirea și implementarea unor politici coerente și eficiente în domeniul sectorului alimentar. Experți britanici și din regiunile partenere ale proiectului Food Chains 4 Europe au discutat despre acțiuni concrete prin care bunele intenții sunt transformate în bune practici pentru asigurarea unei hrane suficiente și sănătoase pentru comunitățile lor.
Primarul regiunii Greater Manchester, Andy Burnham, în mesajul transmis în cadrul conferinței, a subliniat că orașele și regiunile se confruntă cu nevoia de a introduce soluții inovatoare în lanțurile alimentare care să vină în întâmpinarea responsabilităților actuale pentru contracararea schimbărilor climatice, crearea unui mod de viață care promovează hrana sănătoasă și reducerea risipei și deșeurilor alimentare, ținând cont că hrana reprezintă un liant pentru relațiile interumane. Construirea de parteneriate regionale solide care să includă toate componentele lanțului alimentar, dezvoltarea de alianțe transnaționale, stabilirea de obiective ambițioase și realizabile privind eradicarea sărăciei, promovarea unei hrane sănătoase, reducerea impactului asupra mediului și sustenabilitatea, al căror succes se bazează pe o comunicare eficientă, pe educarea și implicarea comunităților în vederea alegerii produselor locale, precum și nevoia de a sprijini afacerile locale sunt doar câteva dintre aspectele discutate în cadrul conferinței.
Întâlnirea comitetului de monitorizare a proiectului Food Chains 4 Europe a avut loc joi, 24 octombrie 2019, fiind dedicată bilanțului celor trei ani de schimburi de experiențe inter-regionale și discutării Planurilor de acțiune pentru cele cinci regiuni ale proiectului. Planurile de acțiune regionale trebuie finalizate până la 31 decembrie 2019, urmând a fi implementate și monitorizate în următorii doi ani, în faza a doua a proiectului.
Din partea județului Maramureș, la activitățile proiectului organizate la Manchester au participat Ioan Doru Dăncuș – vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, Mihaela Lițe și Margareta Căpîlnean – membri ai echipei proiectului Food Chains 4 Europe, precum și reprezentanți ai stakeholderilor locali și regionali, Radu Big – CDIMM Maramureș, Claudiu Frânc – Federația APA Transilvania și Ioana Alexandra Bradea – ADR NV.
Delegația Maramureșului a prezentat Planul de acțiune al județului Maramureș realizat în cadrul proiectului Food Chains 4 Europe, modul în care acesta va influența Strategia pentru o Specializare Inteligentă a Regiunii de Nord-Vest, precum și colaborarea de la nivel local și regional cu factorii interesați în domeniu. Activitățile prevăzute de județul Maramureș pentru etapa a doua a proiectului Food Chains 4 Europe, în perioada 2020-2021, au ca scop inovarea lanțului alimentar din Maramureș prin promovarea produselor locale tradiționale sub marca „Bun de Maramureș”.