Ana Blandiana s-a născut pe 25 martie 1942, în Timișoara. Este considerată una dintre celebrii autori români contemporani, poetă și personalitate politică.
În octombrie 2017, ea a fost denumită ca fiind cea de-a douăsprezecea beneficiară a premiului de recunoaștere pe viață al lui „The Griffin Trust For Excellence In Poetry”.
Pe numele ei de la naștere, Otilia Valeria Coman, s-a născut la Timișoara, într-o familie în care tatăl său era preot. După instaurarea regimului comunist în România preotul Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”.
Ca fiică a unui deținut politic, a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.
Pentru a ocoli șicanele regimului, Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba. Prima semnătură sub numele nou a fost la scrierea poeziei „Originalitate”.
Prima carte îi apare în anul 1964, numită „Persoana întâia plural”, iar trei ani mai târziu o găsim redactor la revista „Viața Studențească”.
Înainte de revoluția din 1989, a fost printre puținele persoane care au avut curajul să-l înfrunte direct pe Nicolae Ceaușescu prin declarații publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă și unor publicații din străinătate.
Cum era de așteptat, poeta Ana Blandiana se laudă cu o colecție de premii valoroase, printre care amintim: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru poezie al Academiei Române, Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Premiul Internaţional „Gottfried von Herder”, Premiul Internaţional „Vilenica” ș.a.
Ana Blandiana este foarte cunoscută pentru poeziile pe mai multe teme, pe care le-a scris de-a lungul timpului. Prima carte de poezii a fost publicat în 1964, al doilea a fost „Călcâiul vulnerabil”, un volum cu 13 poezii, „A treia taină” vine în anul 1969, iar de atunci poeta mai scrie înca 9 cărți de poezie.