Valuri de sampanie si urari de integrare usoara, sanatate si fericire au curs la miezul noptii in Centrul vechi al municipiului. Lumea a tinut sa se bucure de noul an sub cerul liber. Inca dinainte cu cateva ore de miezul noptii, piata s-a umplut de oameni desi programul artistic pregatit de Primaria Baia Mare nu a inclus nume cu sonoritate pe scena muzicala ca la spectacolele din alte orase ale tarii. Nu concertele i-au interesat insa pe baimareni, care au fost mai degraba intersati sa incerce pentru prima data un gen de petrecere cum are loc la cumpana dintre ani pe Champs Elysees ori in Times Square.
Baimarenii nu au putut concura in cantitatea de confetti, nici in spectaculozitatea focurilor de artificii cu strainii, in schimb, cel mai probabil, i-au intrecut pe acestia in veselie, majoritatea celor prezenti inclinand sa spuna ca a fost cel mai fericit revelion de care au avut parte.
Sampania a curs in valuri, la fel si urarile de bine si sarutarile. Vicepresedintele Comisiei Europene, Margot Wallstrom, a ramas placut surprinsa de desfasurarea de forte la care a participat, pentru ca marea de oameni din fata ei a facut sa rasune piata Millennium in momentul in care a avut loc numaratoarea inversa pana la ora 0 din 2007 si aderarea la UE.
Margot Wallstrom a fost surpriza placuta pentru ”Revelionul aderarii” din Baia Mare, pentru ca municipiul maramuresean a fost printre putinele localitati ale tarii care au avut oaspeti atat de importanti. De altfel, doar Bucurestiul s-a bucurat de o prezenta la un asemenea nivel, in Piata Revolutiei, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, fiind prezenti presedintele Parlamentului European, Josep Borell, si comisarul european pentru extindere Olli Rehn.
Vicepresedintele Comisiei Europene a sarbatorit cu baimarenii
Vicepresedintele Comisiei Europene se afla intr-o vizita privata in Maramures, la invitatia unui prieten de familie, maramuresean de origine. Margot Wallstrom, sotul acesteia si cei doi copii au ales sa treaca in 2007 chiar in Romania. Ei nu au ales nici Suedia, tara de origine a demnitarului european, nici Belgia, statul in care locuiesc acum, si au venit tocmai in Baia Mare.
Cu o zi inainte de Anul Nou, familia Wallstrom s-a aflat in Baia Sprie, la locuinta prietenului de familie care i-a invitat aici, Stefan Breban. Maramureseanul conduce hotelul Sheraton din Bruxelles, unde oficialul european si-a stabilit resedinta pe durata mandatului, astfel incat a legat o relatie de prietenie cu acesta.
Pocnind din bici pe langa boi pentru oficialul european
Nu este pentru prima data cand Margot Wallstrom viziteaza Maramuresul. Prima data ea a venit in zona ca urmare a accidentului ecologic din ianuarie 2000 de la iazul de decantare a societatii Aurul. Atunci detinea functia de comisar european pe probleme de mediu si s-a deplasat atat la Bozanta, cat si la Novat pentru a evalua situatia. Spre deosebire de acum sase ani, in aceste zile ea a putut sa cunoasca si partea frumoasa a Maramuresului si a Baii Mari.
La petrecerea de revelion, de la hotelul Carpati, Margot Wallstrom a putut sa se bucure nu doar de specialitatile culinare traditionale din zona, ci si de obiceiurile maramuresenilor pentru ca un car cu boi in carne si oase a fost purtat printre invitati, carora li s-au facut urari de bine si viata lunga de artistii populari chemati sa intretina atmosfera. La hotelul baimarean au fost 136 de persoane, exclusiv oameni de afaceri, printre care au putut fi zariti directorul general si directorul economic al uzinei Romplumb, Vasile Uta, respectiv Maria Pop, dar si fostul deputat PUNR Nicoale Bud si sotia.
”La multi ani Baia Mare” – urare de la european la europeni
In plus, comisarul european a putut sa vada cu ochii ei bucuria baimarenilor din momentul trecerii in anul 2007. Urarea ”La multi ani Baia Mare” rostita in limba romana si zambetul de pe fata ei au insemnat multe, iar patosul cu care sotul ei a fluturat steagul Romaniei a dat satisfactie autoritatilor maramuresene prezente pe scena amplasata in piata Millennium, dar chiar si baimarenilor obisnuiti.
Extaz a fost si in randurile alesilor locali, mai ales a presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Marinel Kovacs, pentru care ziua de 1 ianuarie a insemnat nu doar prima zi a anului si prima zi a Romaniei ca membru UE, ci si ziua sa de nastere. Prin urmare, primele minute din 2007 l-au gasit pe seful administratiei judetene nu doar cu o cupa de sampanie in mana dreapta si cu steagul UE in stanga, ci si sprijinit intr-un genunchi, ca intr-o plecaciune in fata regelui.
Campanie electorala si de revelion
”Revelionul aderarii” nu i-a prins in strada doar pe baimarenii de rand, ci si majoritatea alesilor si demnitarilor locului. Pe scena au fost prefectul Gyongyike Bondi, subprefectul Gheorghe Achim, intreaga conducere a consiliului judetean, primarul Baii Mari Cristian Anghel si viceprimarul Ovidiu Stefan, dar nu si celalalt viceprimar al muncipiului, Istvan Ludescher, care a preferat sa se amestece cu multimea. Din randul parlamentarilor a fost prezent democratul Mircea Man.
O multime de politicieni a fost insa printre oameni, iar campania electorala nu a lipsit nici macar la cumpana dintre ani, probabil fiind un semn prevestitor al unor posibile alegeri anticipate, mai ales ca au fost aduse baloane portocalii, iar vicepresedintele CJ Pamfil Bercean s-a aparat de frig cu un fular… portocaliu.
Alesii au uitat insa sa aduca doua din lucrurile cele mai importante, drapelul Romaniei si cel al UE. Norocul lor a fost acela ca baimarenii au venit pregatiti nu doar cu sampanie, ci si cu steaguri, care au fost luate cu imprumut de organizatori pe durata manifestarilor.
Focurile de artificii si pocnetul dopurilor de la sticlele de sampanie au fost zgomotele cele mai asteptate ale noptii de 31 decembrie 2006 spre 1 ianuarie 2007. Dupa numaratoarea inversa nimic nu i-a mai interesat pe baimareni decat sa isi faca reciproc urari de bine si sa ciocneasca un pahar de sampanie pentru un 2007 cat mai prosper.
Sursa: Meda Muntean