Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat, în 1999, data de 12 august în vederea marcării Zilei internaţionale a tineretului, promovată drept o sărbătoare anuală a tinerilor, femei şi bărbaţi, ca parteneri esenţiali în schimbare şi ca oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.
În prezent există în lume 1,8 miliarde de tineri cu vârste între 10 şi 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani nu au cunoştinţele de bază privind cititul şi matematica, în ciuda faptului că majoritatea sunt şcolarizaţi. Această criză globală de însuşire a cunoştinţelor împiedică puternic realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Tema din acest an, „Transforming education”, scoate în evidenţă eforturile de a face educaţia mai incluzivă şi mai accesibilă tuturor tinerilor.
Având în vedere prevederile celui de-al patrulea dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă – Educaţie de calitate – „Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi” – Ziua internaţională a tineretului 2019 va examina modul în care guvernele, tinerii şi organizaţiile de tineret, precum şi alte părţi interesate transformă educaţia astfel încât aceasta să devină un instrument puternic pentru a atinge ODD.
Educaţia incluzivă şi accesibilă este esenţială pentru realizarea dezvoltării durabile şi poate juca un rol în prevenirea conflictelor. Într-adevăr, educaţia este un „multiplicator al dezvoltării”, potrivit ONU, deoarece joacă un rol esenţial în accelerarea progresului în toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care au în vedere eradicarea sărăciei, sănătatea şi bunăstarea, educaţia de calitate, egalitatea de gen, munca decentă şi creşterea economică, inegalităţi reduse.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 25 septembrie 2015 şi stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).
Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.