Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat, la 17 decembrie 1999, recomandarea făcută de către Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret (Lisabona, 8-12 august 1998) ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.
Ziua internaţională a tineretului 2017 este dedicată sărbătoririi contribuţiei tinerilor la prevenirea şi transformarea conflictelor, precum şi la incluziune, justiţie socială şi pace durabilă.
Agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030 s-a angajat să promoveze societăţi paşnice şi favorabile incluziunii, afirmând că „dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără pace şi securitate”, potrivit ONU.
De asemenea, programul mondial de acţiune pentru tineret, care oferă un cadru politic şi orientări practice pentru îmbunătăţirea situaţiei tinerilor, încurajează „promovarea implicării active a tinerilor în menţinerea păcii şi securităţii”.
În 2016 Ziua internaţionale a tineretului a avut în vedere parcursul până în 2030: eradicarea sărăciei şi realizarea consumului şi producţiei sustenabile şi este legată de realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta se concentrează asupra rolului de lider al tinerilor în asigurarea eradicării sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile prin consum şi producţie durabile.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite pe 25 septembrie 2015 şi stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM).
Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor.
Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor şi se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.
Baia Mare fiind Capitala Tineretului din România, este un oraș primitor cu tinerii, organizându-se peste 100 de evenimente dedicate tinerilor. Astfel în zi, sute de tinerii din toate coluțurile lumii, petrec ziua tineretului la Baia Mare.
Foto: Ștefan Deiac