Vezi VIDEO
La masa discutiilor s-au adunat astazi, 21 februarie, autoritatile locale impreuna cu noii sefi ai societatii Romaltyn si experti in domeniu, pentru a stabili contextul si conditiile in care firma care se ocupa de prelucrarea deseurilor miniere prin cianurare si-ar putea relua activitatea in Baia Mare. Intalnirea a fost organizata la initiativa primarului Catalin Chereches, care a decis ca se impune o prezentare a intentiilor pe care le au investitorii, asta dupa ce s-a facut un anunt privitor la repornirea activitatii societatii Romaltyn in a doua jumatate a acestui an. Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, care este unul dintre actionari, a fost asaltat cu intrebari, majoritatea facand referire la accidentul ecologic petrecut in anul 2000 la Aurul.
Oficialii societatii din Baia Mare au inceput prezentarea prin a-i asigura pe toti cei prezenti de faptul ca investitia presupune asigurarea celor mai bune dotari, astfel incat sa poata fi evitata orice poluare cu cianuri.
“Noi dorim ca printr-o investitie de aproximativ 40 de milioane de dolari, dintre care 30 de milioane s-au cheltuit, in vara acestui an sa repornim fabrica in conditii de cele mai bune practici si cu cele mai inalte cerinte de mediu. Alta varianta nu poate sa fie pentru ca normele europene si nationale, in ultimii ani, au fost modificate foarte restrictiv”, a explicat Ion Sturza
Investitorul moldovean a explicat ca procesarea propriu-zisa a cianurilor si activitatea in Baia Mare va dura 5 ani, incepand din 2013, urmand ca dupa aceea, in decursul a alti 2 sau 3 ani, fabrica sa fie dezmembrata si ecologizata. Chiar daca prezentarea noilor sefi ai societatii a incercat sa fie elaborata, autoritatile au vrut sa afle concret daca exista riscuri pentru o noua catastrofa ecologica, similara cu cea petrecuta in 2000.
“In noua conjunctura si nu noua tehnologie, precum si cu refacerea iazului, este posibil un accident asa cum a fost acum 11 ani? Si daca este posibil ca la baza de productie, de aici, de pe bulevardul Independentei, sa se produca un accident care sa genereze prejudicii majore in comunitatea baimareana?”, a intrebat primarul Catalin Chereches.
Reprezentantii societatii Romaltyn au explicat ca accidentul de la Aurul a avut patru cauze principale, pornind de la cantitatea mare de precipitatii cazuta la acea vreme, faptul ca uzina isi incepuse activitatea doar de opt luni, iazul fiind la inceputul functionarii, astfel incat inaltimea digurilor era una mica. Dupa aceasta etapa, insa, activitatea ecologica in interiorul societatii a functionat vreme de cinci ani.
“Nu se mai lucreaza cu recircuitare permanenta, deci fara deversare in emisar, ci facandu-se acea investitie, surplusul de apa din iaz se epureaza si se deverseaza in emisar. Deci practic, niciodata nu se poate ajunge la un nivel al apei in iazul de decantare Aurul care sa puna in pericol functionarea acestuia”, a aratat Nicolae Trifa, manager local Romaltyn.
Discutiile intre cei prezenti la eveniment au durat mai bine de doua ore, ulterior, fiind realizate vizite de prezentare la sediul societatii si iazul de la flotatia centrala. In ciuda explicatiilor oferite de reprezentantii Romaltyn, dupa toate aceste discutii, autoritatile nu au tras o concluzie, urmand sa mai fie organizate intalniri de informare si cu cetatenii municipiului.
Sursa: Anca Popescu Glodan