Iniţial se ştia că balta va fi desfiinţată. Decizia a venit de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pe motiv că, în actuala stare, ea reprezintă un pericol pentru localităţile Culcea şi Săcălăşeni. Instituţia a hotărât ca lacul să fie secat, să se refacă îndiguirile, iar zona să fie transformată în polder – bazin de acumulare a apelor provenite din precipitaţiile abundente. Tocmai pentru această destinaţie a fost creată balta. Specialiştii susţin că ea ar putea atenua vârful de viitură în cazul unor inundaţii.
În această săptămână s-a trecut la fapte. Digul a fost spart iar echipele AJVPS, înarmate cu plase şi mincioguri, au început să colecteze peştii de la Săcălăşeni. Au găsit în baltă zeci de exemplare de 20 – 25 de kilograme, pe care le-au încărcat în cisterne cu sisteme de oxigenare şi le-au dat drumul în balta de la Două Veveriţe.
“Am găsit fitogag, avat, ştiucă, amur, crap, caras. Peste 300 de kilograme. Noi sperăm ca azi (n.n.luni) să reuşim să îi transportăm pe toţi la Două Veveriţe, Satulung şi la Remetea Chioarului. Trebuie reparate mecanismele de golire, care nu mai funcţionau, trebuie făcută decolmatarea şi întărite malurile, lucrări pentru care plăteşte ministerul mediului”, a explicat preşedintele AJVPS, Radu George.
Acesta nu crede că lacul reprezenta un pericol, dar nu a reuşit să îi convingă pe cei de la îmbunătăţiri funciare că nu trebuie secat. E supărat, dar nu vrea să se dea bătut. “Terenul pe care s-a aflat balta – 4,5 hectare – este în proprietatea AJVPS. În primăvara anului viitor, după ce va fi refăcut polderul, vrem să repopulăm cu caras şi crap. În amonte am mai concesionat teren de la primăria Săcălăşeni – 4,4 hectare – şi vrem să amenajăm un nou lac. Dacă vom primi aprobările necesare şi se va permite pescuitul inclusiv în polder, vom avea aici cea mai mare baltă de pescuit din Maramureş.”
Reprezentanţii AJVPS se gândesc inclusiv la amenajarea unor locuri de campare, urmând să încheie un parteneriat cu primăria Săcălăşeni, dar şi cu câţiva cetăţeni care au terenuri în zonă. Ei spun că în primăvara anului viitor vor începe deja săpăturile. “Va fi un parteneriat public-privat, iar primăria îşi va da concursul pentru a-l sprijini pentru că pescuitul e o sursă de venit în comună”, a precizat primarul Emilian Pop. Din estimările făcute de AJVPS, la Săcălăşeni veneau zilnic în jur de 30 de pescari, iar în weekend numărul acestora se tripla.
Sursa: Larisa Tivadar