La alegerile de duminică, oamenii au făcut dreptate, sancționând derapajele politicienilor și punându-și speranța în noi oameni care să mențină România pe calea europeană.
Măcar pentru câteva minute, Liviu Dragnea a fost sincer și și-a recunoștea înfrângerea în alegerile europarlamentare.
Sunt multe vești bune după alegerile de duminică, sunt și unele proaste și o să încerc mai jos să fac o sinteză. Să le iau pe rând.
Prezența la urne a fost mult peste așteptări
La alegerile europarlamentare au votat 49,9% dintre alegători, iar la referendum 41,2%. Cele două procente sunt remarcabile din mai multe motive. În primul rând, suntem aproape de media europeană, care a fost de 51%, o prezență cu mult mai mare decât la precedentele alegeri europarlamentare, cele din 2014. Atunci media UE a fost de 42,6 %, iar în România 32,4 %, undeva la coada clasamentului.
Sondajele de opinie din România nu au nicio legătură cu realitatea. ALDE a simțit cel mai bine asta
PNL și USR-PLUS au câștigat alegerile, PSD și-a luat-o mult mai rău decât estimau specialiștii, iar ALDE nu a făcut pragul electoral (4,2%). Deci asiști probabil la sfârșitul carierelor politice ale Noricăi Nicolai și Renatei Weber, doi europarlamentari care au devenit toxici pentru România, după asocierea cu PSD-ul lui Dragnea. Surpriza în cazul ALDE este cu atât mai mare cu cât sondajele de opinie dinaintea alegerilor dădeau acest partid cu aproape zece procente, iar Tăriceanu se visa deja candidatul la prezidențiale al unei alianțe dintre ALDE și PSD.
Votul din Diaspora a fost din nou o mizerie
Ai văzut și tu ieri cozile imense de la secțiile de votare din străinătate. S-a repetat situația din 2014, iar zeci de mii de români din diaspora nu au reușit să voteze.
Votul oamenilor din Diaspora e o problemă recurentă în România. În 2016, după scandalul de la alegerile prezidențiale din 2014, s-a aprobat legea votului prin corespondență. Nu a avut prea mare succes, ți-am explicat la momentul respectiv de ce, era o întreagă birocrație pe care trebuia să o îndeplinești ca să ajungi să votezi prin corespondență.
USR-PLUS, marea surpriză a acestor alegeri
Chiar dacă s-a clasat pe locul al treilea, USR-PLUS a obținut un scor mare pentru o alianță formată dintr-un partid înființat în urmă cu doi ani și unul abia de câteva luni și deja emite pretenții realiste pentru a câștiga președinția, Guvernul și Primăria Capitalei.
Performanța e cu atât mai importantă cu cât cele două formațiuni nu beneficiază de o rețea de primari, precum PSD și PNL, și arată o schimbare profundă în preferințele electoratului românesc. Adică din ce în ce mai mulți oameni votează după cum au ei chef, nu după cum le zice primarul (sau popa). Iar asta arată, o dată în plus, că România are totuși viitor. Chiar dacă, momentan, este condusă execrabil. Totuși, acest viitor reprezentat de USR-PLUS este pus sub semnul întrebării. Un partid doar cu titulatura, nu reprezintă o oportunitate de viitor, ci doar alegere provenită din frustrarea politico-socială a românilor.
Un șut în fund reprezintă un pas înainte
Sperăm că datorită celor întâmplat în sânul PSD, partidul să revină o opține de vot pentru toți românii, ci nu doar pentru „tribuna roșie”. Avem nevoie de opțiuni, avem nevoie de ca atât stânga, cât și dreapta să funcționeze, să lucreze împreună cu și pentru binele nostru, al oamenilor de rând.