Pandemia ne-a făcut să fim mult mai conștienți de sănătate în general și de cea psiho-emoțională în special. Cu toții am experimentat stări noi și a fost necesar să ne adaptăm la situații cu care nu am fost obișnuiți. Am început să vorbim mai deschis despre emoțiile pe care le încercăm, despre starea mintală și despre soluțiile pentru probleme psihice. Terapiile nu au mai fost privite drept ceva „excentric” și posibilitatea de a le accesa online a ajutat la depășirea stigmatului atribuit frecvent utilizatorilor acestor servicii. La mai bine de un an de la declanșarea pandemiei și a stării de urgență în România, statisticile ATLAS, platformă digitală de sănătate și wellbeing, arată că de 10 ori mai mulți români au apelat la serviciile disponibile în platformă, față de luna martie a anului 2020.
Românii, mai deschiși să facă psihoterapie online
Serviciile accesate pe platforma atlas.app au fost preponderent cele de sănătate psiho-emoțională, în proporție de 50%. Cum pandemia a crescut nivelul de anxietate provocată fie de starea de sănătate și de teama de viitor, dar și de incertitudine, de schimbările profesionale și de adaptarea la noul context, aceasta a generat diferite manifestări și experiențe trăite de fiecare în felul propriu.
Utilizatorii au cerut ajutorul pentru atacuri de panică, probleme în relația de cuplu sau în relația cu copiii, insomnii, singurătate, frica de necunoscut și de ce urmează să se întâmple, dar și teama de a rămâne fără job și, implicit, fără venit iar cele mai accesate articole din secțiunea de conținut original scris de specialiștii ATLAS tratează gestionarea fricii și a atacurilor de panică și insomniile.
Peste 30% dintre persoanele care au apelat la servicii de psihoterapie prin intermediul ATLAS nu o mai făcuseră niciodată și 40% din cei care au solicitat ajutor în momente critice au încercat și procesul de terapie pe termen mai lung, deși corelația între intervenția punctuală, dintr-un moment critic și decizia de a continua într-un proces de terapie e mai greu de făcut, căci aceasta din urmă poate veni și după câteva luni.
Posibilitatea de a intra în contact cu un specialist fie online, fie telefonic, prin intermediul Help Line-ului, linia telefonică de urgență pentru suport psiho-emoțional lansată în martie 2020, a schimbat perspectiva utilizatorilor asupra serviciilor de psihoterapie și a ridicat parte din stigma că acestea sunt rezervate doar persoanelor cu tulburări mintale grave.
Iar, la un an de la declanșarea pandemiei, românii au devenit mai conștienți de starea lor psihică, dar în continuare persistă starea de incertitudine și îngrijorare și în același timp se resimte și o oboseală pronunțată.
Angajatorii, preocupați de starea de sănătate a angajaților
Nu doar serviciile de suport psiho-emoțional au fost mai accesate în ultimul an, dar și cele medicale, peste 40% dintre utilizatorii ATLAS recurgând la telemedicină. Aceștia fie sunt utilizatori individuali care caută o soluție comodă și accesibilă de a interacționa cu un medic, fie vin din companii care ofera beneficii de sănătate fizică și mintală prin intermediul platformei.
Numărul utilizatorilor corporate a crescut de 15 ori față de luna martie a anului 2020, ceea ce confirmă faptul că serviciile de sănătate digitală și în special cele de sănătate mintală nu mai reprezintă un beneficiu „exotic” sau de formă. Stările emoționale generate de pandemie au reprezentat o reală problemă asumată de o bună parte dintre angajatorii preocupați de bunăstarea angajaților. Astfel, fie că le-au facilitat accesul la servicii medicale de calitate în siguranță sau la servicii de suport emoțional menite să îi ajute să gestioneze provocările pandemiei, companiile partenere ale ATLAS au investit în starea de sănătate a salariaților și colaboratorilor.
“Serviciul de asistență psihologică telefonică rămâne în continuare foarte utilizat de către clienții corporate. Acest lucru se datorează simplității serviciului, dar și faptului că oferă o perspectivă 360 asupra ecosistemului ATLAS. În cazul ATLAS Help Line, utilizatorul are posibilitatea să înceapă un proces terapeutic direct în platformă cu psihologul care a preluat apelul, deoarece la finalul fiecărui apel se primește prin sms un link cu informații din platformă. În plus, în Help Line este disponibil și un instrument de screening pentru depresie. Serviciul a fost apelat de zeci de mii de ori pe parcursul anului și în spatele lui se află o rețea de câteva sute de specialiști gata să răspundă solicitărilor.”, povestește Mihai Bran, medic primar psihiatru și unul dintre fondatorii ATLAS.
Conform statisticilor ATLAS, timpul mediu petrecut pe platformă de către un utilizator activ este de 135minute/lună și include sesiunile cu un specialist (videoconferință / chat / Help Line), timpul în care s-a educat citind sau vizionând materialele educaționale sau folosind instrumentele de autoevaluare disponibile în platformă – inclusiv modulul de inteligență artificială care ajută utilizatorii să își identifice problema de sănătate și îi ghidează către medicii disponibili online.
Românii și-au dezvoltat apetitul și pentru serviciile de coaching, nutriție și parenting. Orientarea în carieră și dezvoltarea unor noi abilități care să poată fi monetizate, ca urmare a instabilității profesionale și financiare au fost subiecte abordate frecvent în discuțiile cu specialiștii disponibili în platformă. De asemenea, consultanța în nutriție a fost solicitată de peste 5% dintre utilizatori, contextul general pandemic ducând și la dezvoltarea sau adâncirea dezechilibrelor alimentare, iar stările psihice generând destul de des mâncatul emoțional.
De asemenea, subiectul școlii online a fost unul frecvent adresat. Având în vedere că profilul utilizatorului de servicii ATLAS este de tip feminin și cu vârsta între 25 – 40 de ani, adesea cu familie și copiii, teme legate de probleme copiilor, ale lucrului de acasă cu copii și ale școlii online au venit de la peste 60% dintre cei care au solicitat ajutorul sau au apelat la serviciile online ATLAS.