Vezi VIDEO
Un lac situat la mai putin de 20 de kilometri de municipiul Baia Mare are sanse sa devina un punct fierbinte pe harta turistica a Maramuresului. Locul e, parca desprins din Rai. Desi e foarte aproape de civilizatie, sta ascuns intr-o padure de pini iar accesul dificil face ca zona sa fie cu atat mai incantatoare. Lacul Albastru – caci despre el este vorba -, a fost declarat inca din din anii ’70 monument al naturii. Specialistii spun ca este unic din cauza felului neobisnuit in care s-a format, dar si datorita culorii pe care o are apa si care se schimba intr-un mod incredibil – trecand de la verdele adanc al smaraldelor, la nuantele intense si jucause ale safirelor.
Localnicii din Baia Sprie sunt foarte mandri ca la doar trei kilometri de centrul orasului exista un obiectiv turistic fara pereche. Ei au infiintat si un club civic, denumit “Lacul Albastru”, prin intermediul au demarat actiuni care vizeaza promovarea zonei si a turismului de calitate. Ieri, 19 mai, membrii acestui grup au aniversat ziua acestui lac ispititor, imbracand haine albastre si invitand maramuresenii la o petrecere pe deal cu gulas unguresc si horinca de Maramures.
„Ne bucuram de participantii care au ales sa fie alaturi de noi si consideram ca este un inceput. Demersurile noastre nu merg doar pe partea ecologica, ci si pe latura civica. Incercam sa ne implicam cat mai mult si sa avem luari de pozitie si in alte probleme civice, prin aspecte legate de orasul si imprejurimile din Baia Sprie si sa nu ne limitam doar la actiuni civice de masa”, a explicat presedintele clubului civic “Lacul Albastru”, Victoria Bojan.
Membrii clubului povestesc cu incantare cum in anii 1919 si 1920 s-au prabusit galeriile unei mine pe filonul Domnisoara iar in haul care s-a cascat a inceput sa se stranga apa. Cand te apropii de lac, ai senzatia ca e craterul unui vulcan din cauza formei sale circulare. De pe un mal pe altul distanta ar fi cam de 40-50 de metri iar specialistii spun ca adancimea lui nu depaseste patru metri.
„Este unicat in Europa, prin formarea lui si prin compozitia apei. Este un lac care nu are in el nicio vietate din cauza compozitiei de sulf si cupru din apa. Cu toate acestea, apa este foarte buna pentru a face baie, deci nu este nociva corpului, chiar din contra”, a explicat Marcian Bîrda, membru in cadrul clubului din Baia Sprie.
Turistii care ajung la Lacul Albastru sunt incantati ca nu se vad „imbunatatiri” cu beton ale peisajului. Zona e o destinatie romantica pentru multi tineri indragostiti, dar reprezinta un punct de atractie si pentru amatorii de excursii cu motocicletele sau ATV-urile. La cateva minute distanta, mergand pe o poteca batatorita, se ajunge pe o culme cu o panorama deosebita asupra orasului Baia Sprie. La cativa pasi, turistii pot vedea o prapastie ce se intinde pe o distanta de zeci de metri si care a fost creata tot in urma prabusirii unor galerii de mina. „Un alt motiv de a veni la Lacul Albastru, in imprejurimea acestui lac, este Crapatura Zorilor. Localnicii o numesc si Prapastia. Ea s-a format, la fel ca si lacul, prin surparea mai multor galerii, orizonturi”, a indicat Marcian Bîrda.
Membrii clubului “Lacul Albastru” s-au implicat foarte mult in amenajarea zonei, astfel incat turistii care ajung aici sa se simta obligati sa respecte natura si curatenia. Din pamant, cu ajutorul unor scanduri, au fost construite trepte pentru ca accesul prin padure, la lac, sa fie mai usor. In plus, au fost amenajate si cateva locuri numai bune pentru picnic, cu mese si banci rustice, din busteni.
La petrecerea de ieri toate locurile au fost pline. Turistii s-au aratat incantati, mai ales ca au fost intampinati cu portii generoase de gulas. „Am pus ingredientele traditionale: zarzavaturi, carne de porc, costita, multe condimente si cartofi. Ce am facut noi aici este pentru 120-150 de persoane. Sa speram ca o sa ajunga la toti”, a aratat, pentru eMaramures, unul dintre bucatari. „Este super OK. Noi am venit sa ne relaxam. Nu am stiut de aceasta sarbatoare, dar daca ne-au invitat, ne bucuram”, a marturisit, la randul ei, o femeie asezata la rand pentru gulas.
Locul reprezinta o atractie nu doar pentru cei iesiti cu cortul sau la gratare, ci si pentru micutii care urca dealul impreuna cu parintii, pentru lectii de inot. Duminica vremea a tinut cu cei iesiti la picnic iar cativacurajosi si-au lasat tricourile pe mal si au intrat in apa pentru a se racori. “E prima baie din anul acesta. Imi place mult aici, vin destul de des. Nu merg altundeva pentru ca e curat si e mai revigorant aici”, a marturisit un pusti de cativa anisori. „Aici e curat, apa e calda tot timpul si lumea se simte bine”, a marturisit un alt copil aflat, ieri, la Lacul Albastru. „Imi place aici deoarece lacul este foarte frumos, poti face baie, te distrezi cat vrei si cum vrei. Poti sa vii aici tot timpul si de aceea imi place”, a declarat un al treilea baiat.
Oaza de relaxare de pe Dealul Minei satisface si nevoia tinerilor de adrenalina. Prinsa de creanga unui copac, chiar langa mal, este o franghie cu mai multe noduri, numai buna pentru un salt acrobatic in apa. Distractia la prima aniversare a Lacului Albastru s-a intins pana spre inserat, cand cei prezenti au facut un foc de tabara, care i-a inspirat si la cateva acorduri de chitara.
Sursa: Anca Popescu Glodan