Victor Gorduza, fost director al Muzeului de Mineralogie, a incetat din viata la scurt timp dupa ce a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare. Stia ca este bolnav, dar si-a dus cu demnitate crucea, in tacere, fara sa spuna nimanui, probabil ca sa nu sufere si cei apropiati. Cand s-a aflat, a fost prea tarziu. Victor Gorduza a fost fondatorul uneia dintre cele mai importante institutii din Maramures.
A fost cel mai longeviv director de institutie din Maramures. Gorduza a fost numit director al muzeului in anul 1989, inca de la infiintarea lui, chiar daca a devenit institutie de sine statatoare abia in 1992. A ramas in functie pana la data de 1 mai 2010, atunci cand niste turbati din fruntea Consiliului Judetean au dorit sa-i faca un cadou otravit, exact in ziua lui de nastere. Vestea schimbarii i-a fost adusa in sedinta din 23 aprilie 2010, de catre Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean. Cei care am fost la sedina respectiva nu vom uita niciodata cum s-au petrecut faptele. Adevarata fata a miseliei nu se vede pana nu avem de-a face cu ea.
De numele lui Victor Gorduza se leaga practic istoria celui mai important muzeu din Maramures, cunoscut in tara si in strainatate, un punct turistic de atractie pe harta municipiului Baia Mare.
Muzeul de Mineralogie este unicat intre muzeele din Europa. Cel mai bine organizat muzeu de profil, cel mai frumos, cel mai bogat, cu esantioane de minerale, flori de mina care uimesc o lume intreaga de zeci de ani. Specialisti in minerale, geologi renumiti, au afirmat ca niciunde in Europa nu se gaseste o asemenea varietate de minerale de o frumusete deosebita, de un colorit incredibil.
Istoria acestui muzeu se identifica practic cu activitatea lui Victor Gorduza. Venit in 1966 la Muzeul Judetean de atunci, Gorduza a propus achizitionarea de esantioane minerale provenite din exploatarile miniere ale bazinului Baia Mare in vederea salvarii unui patrimoniu natural incredibil. In 1969 a avut loc prima achizitie de 533 esantioane minerale. Intre 1970 si 1973 au fost achizitionate alte 2141 esantioane si au avut loc primele donatii, ajungandu-se astazi la peste 25.000. Interesul deosebit manifestat dupa 1989 pentru florile de mina maramuresene, a dus la scoaterea din tara a zeci de mii de exemplare. Intr-o declaratie facuta in 2010 saptamanalului Gazeta de Maramures, Victor Gorduza afirma: „Consider ca au fost scoase din tara trei – patru tiruri cu esantioane valoroase. A fost un jaf!”.
Luni dimineata Victor Gorduza a plecat spre alta lume. Probabil una mai buna, mai intelegatoare, unde oamenii de valoare sunt pretuiti, admirati si stimati de catre ceilalti. Un intelept spunea ca moartea nu ne poate rezerva nimic care sa fie mai urat decat viata. Pana la urma, ea nu-i nimic altceva decat o viata fara nenorociri, fara tristete, fara suferinte. Sa speram ca asa vor sta lucrurile si in cazul admirabilului OM care a fost VICTOR GORDUZA.
Sursa: Grigore Ciascai