Lacul Colibiţa, extrem de căutat şi iubit şi de maramureşeni va trece printr-o transformare radicală. Acumularea va fi golită, iar barajul va fi reparat. Lucrările costă 50 de milioane de euro, bani europeni.
Golirea lacului Colibița a început în decembrie și va continua în primăvară.
Odată cu încălzirea vremii, urmează reparațiile la baraj și amenajarea în aval a albiei râului Bistrița Ardeleană.
Ultima deversare va avea loc în toamnă, după ce lucrările vor fi atribuite prin licitație internațională. Adâncimea lacului nu va depăși atunci 6 metri.
Ministrul Apelor și Pădurilor dă asigurări că lucrările vor dura cel mult un an.
Cei care critică proiectul susțin că unele măsuri vor afecta mediul și sunt nemulțumiți că nu s-a făcut un studiu de impact asupra zonei.
Proprietarii pensiunilor din zona barajului sunt îngrijorați că nu vor mai avea turiști.
Barajul de la Colibița a fost inaugurat în 1986. Unele lucrări nu au fost finalizate, iar instalațiile s-au deteriorat în timp.
Din cele 50 de milioane, doar 10 sunt pentru baraj. Restul pentru unul dintre cele mai mari tunuri din istorie, pentru distrus raul Bistrita sub pretextul lucrarilor impotriva inundatiilor, pe un rau pe care inundatiile sunt imposibile, debitul fiind reglat de la baraj. O noua „inovatie”, o noua culme a coruptiei! Singura sansa ca raul sa scape este ca Federatia Coalitia Natura 2000 sa castige procesul cu APM Bistrita.
Cum ati ajuns sa faceti reclama la un dezastru ecologic? Textul cu barajul este doar un pretext, la baraj nu se poate fura mare lucru. Proiectul este de fapt despre distrugerea completa a albiei Bistritei Ardelene, pe zeci de kilometri. Este un proiect de regularizare. Regularizarile de rauri sunt cele mai absurde si grotesti forme de distrugere a naturii. Plus ca, conform Directivei Cadru privind Apa, sunt ilegale.