Conservele de carne de vita retrase de la vanzare in Marea Britanie contineau urme de ADN cabalin, si nu carne de cal, produsele fiind in limitele de continut admise si conforme cu standardele europene in vigoare, potrivit analizelor, anunta firma producatoare, Scandia Sibiu.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, astazi, 1 noiembrie, de reprezentantii Scandia Sibiu, conservele de carne de vita retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice de Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, provin de la Scandia Food si fac parte din lotul 13.04.C, transmite corespondentul Mediafax.
„Compania Scandia Food subliniaza ca retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme„, se arata in comunicat.
Reprezentantii societatii „tin sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema in spatiul public in ultima perioada, si anume «urme de ADN de cal» si «continut de carne de cal»”.
„In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri si care nu au nicio legatura cu Scandia Food”, se mai arata in comunicat.
„Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, in proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN”, mai scriu oficialii Scandia in comunicat.
Sursa: Mediafax