Vezi VIDEO
Povestea reabilitarii Bastionului “Theresia ” din Timisoara a fost transpusa intre copertile unei carti de catre arhitectul baimarean Marius Miclaus. „2793 – Gradina cu vise” cuprinde in paginile ei toate etapele prin care a trecut proiectul, dar si relatiile cu cei implicati. Numarul reprezinta cel al zilelor pe care s-a intins proiectul.
Dupa o munca titanica, cu reusite dar si cu multe obstacole, renovarea Bastionului Theresia din Timisoara a ajuns la final. Arhitectul baimarean Marius Miclaus, unul dintre coordonatorii lucrarilor, s-a gandit sa transpuna tot filmul derularii acestui proiect intre copertile unei carti. Proiectul a fost castigat in 2003 si finalizat in 2011.
“Cartea e facuta in asa fel incat, pe de o parte, spune toata povestea celor 8 ani de zile, celor 46 de arhitecti, urbanisti, artisti plastici, ingineri, instalatori, sociologi. Pe de alta parte, trateaza din diverse puncte de vedere subiectul si, nu in ultimul rand, este un mare semn de intrebare a ceea ce se intampla in spatiul public romanesc, in ceea ce inseamna un concurs de arhitectura, cat de mult poate sa ajute orasele noastre, asta se stie dar se doreste mai putin”, spune autorul cartii, arhitectul Marius Miclaus.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, apreciaza ca volumul „este o lucrare speciala din toate punctele de vedere. Din punct de vedere tipografic este speciala prin modul in care a gandit pastorul ideii sa o faca. Din punct de vedere al asezarii in pagina de asemenea este o chestiune strict de specialitate”.
Amploarea proiectului si reusita acestuia au primit cuvinte de lauda si din partea colegilor arhitecti. Ioan Pascutz presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Maramures spune : „Intr-adevar este foarte greu sa restaurezi o cetate de tip Vauban si sa obtii ceea ce a obtinut Marius. Stim ca Ministerul Culturii are oameni sa nu zicem invechiti ci mai conservatori. Este foarte greu sa faci ce face Marius acolo, reusita este cu atat mai mult de apreciat. Din punctul meu de vedere, a reusit ceea ce putini arhitecti din Romania reusesc sa faca atunci cand restaureaza ceva: regasirea timpului nostru. Aceasta lucrare are oricand universalitate a trecut de identitate, ea se defineste in timp si spatiu. Ceea ce foarte putini din oamenii care lucreaza azi in cultura inteleg”.
“Este un proiect care a ridicat foarte multe probleme de la restaurare, reabilitare, spatiu public, pana la reorganizare din punct de vedere functional a intregii zone, acesta fiind pe lista monumentelor de importanta nationala”, completeaza Marius Miclaus.
Volumul poate fi folosit si ca un fel de ghid de catre ceilalti arhitecti care sunt implicati in proiecte de acest gen. Pe langa istoria in sine a reabilitarii, cartea mai vorbeste si despre cum s-au facut analizele de materiale, cum s-au desfasurat lucrarile, cum au fost relatiile intre cei care au proiectat, cei care au executat si beneficiarii lucrarilor.
Sursa: Sonia Rajnita