Vezi VIDEO
Scriitoarea Chris Simion si-a lansat in fata publicului baimarean, cel mai recent roman “40 de zile”. Este vorba despre un roman-basm, despre un joc al introspectiei si al regasirii de sine. Autoarea marturiseste ca a scris cartea dupa un canon primit de la duhovnicul sau iar jurnalul celor 40 de zile a fost scris in tot atatea zile. Transformat intr-un joc, canonul poate fi folosit de orice persoana care se afla in deriva si in cautarea de raspunsuri la problemele vietii.
Romanul a fost lansat sambata la Libraria “Nicolae Steinhardt” din Baia Mare, in cadrul turneului national de promovare, un turneu unic in Romania, numit “40 de zile, 40 de orase, 40 de librarii, 40 de intalniri cu cititorii!”.
“Daca pentru “Ce ne spunem cand nu ne vorbim” mi-am alocat 8 ani, pentru “40 de zile” nu mi-am alocat 40 de zile. M-am apucat in 2010, am abandonat-o in momentul in care m-am apucat de o piesa de teatru si am revenit asupra ei anul trecut iar jurnalul celor 40 de zile este scris in 40 de zile”, dupa cum a spus la lansarea din Baia Mare, autoarea Chris Simion.
Este o carte recomandata, dupa cum spune si autoarea persoanelor aflate in deriva existentiala, care cauta adevarul dincolo de minciuni si prefacatorii. Este un exercitiu pe care fiecare il putem face fata in fata cu sufletul nostru.
“Demersul acestei carti a inceput de la o experienta personala, de la un canon pe care l-am primit de la duhovnicul meu. Si pentru ca imi este frica sa ma bag in lingvistica teologica cand vorbesc in public si nu intentionez sa agresez pe nimeni cu credinta mea, am schimbat cuvantul canon cu cuvantul joc. Si atunci, va propun prin “40 de zile” un joc spiritual, un joc al regasirii, al improspectiei, de care la un moment dat cred ca avem nevoie cu totii. Se poate face in orice perioada a anului si doar atunci cand considerati ca este necesar. Dar pot sa va garantez ca daca il faceti cu sinceritate si cu onestitatea omului in cautare de adevar, la finalul celor 40 de zile va veti gasi raspunsul vostru, asa cum l-au gasit si personajele mele”, au fost cuvintele autoarei cartii.
“Floarea soarelui” si “Zmeul albastru” sunt cele doua personaje ale cartii care ii dau romanului tenta de basm si prin care autoarea ne poarta in acest joc al regasirii de sine care dureaza 40 de zile.
“Aceasta carte care ne-a prilejuit intalnirea cu ea este o parabola. Cele “40 de zile” s-au explicat. Este o Golgoda, o spovedanie fara patrafir. Personajul care este ea este multa autobiografie fara sa spuna”, a spus scriitorul si jurnalistul Gheorghe Parja.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare, spune, in urma lecturarii dialogurilor dintre cele doua persoanje ale cartii: “Certurile au un vocabular extrem de redus si o tonalitate limitata. Dar de cele mai multe ori cand urli nu intelegi nimic.”
Romanul proaspat lansat in Baia Mare, este cea de-a noua carte publicata de Chris Simion, cunoscuta publicului si din postura de regizor. Autoarea cartii spune ca nu cauta sa aiba un gen literar in care sa fie incadrate textele sale. Scrie experiente si stari si asta incearca sa transmita si publicului.
Sursa: Sonia Rajnita