Vezi VIDEO
Una dintre cele mai frumoase carti despre copilarie si adolescenta, povestite cu autoironie si realism, dupa cum apreciaza scriitorul si editorul Mircea Petean. Sau un roman al copilariei urbane trait intre doua blocuri in care se regaseste fiecare copil de la oras dupa cum spune primarul Catalin Chereches. Sunt doua dintre impresiile despre romanul lui Marian Ilea, „Amintiri din casa scarii”, lansat la Biblioteca judeteana din Baia Mare. La acelasi eveniment, Mircea Petean a venit cu doua carti proprii dar si cu alte noutati aparute la editura pe care o patroneaza.
Scriitorul si jurnalistul baimarean Marian Ilea a prezentat publicului cea mai recenta carte publicata. „Amintiri din casa scarii” vorbeste despre copilaria autorului, petrecuta in anii `60-`70, transpunandu-se foarte bine in pielea copilului. Povestea cuprinde ironii si autoironii dar si situatii absurde nascute din mintea plina de imaginatie a varstei.
„Calculul acesta minunat pe care Marian l-a facut, „Amintiri din casa scarii”, minimalizand desigur, autoironizandu-se in stilul nostru pur romanesc, mi-a placut foarte tare. L-am citit in noaptea in care l-am primit si am ramas cu impresia ca este una dintre cele mai frumoase carti scrise in romaneste despre copilarie, despre adolescenta, despre universul acesta admirabil pe care l-am trait fiecare si care a ramas, din pacate, scufundat undeva in adancurile memoriei”, au fost aprecierile editorului Mircea Petean.
Catalin Chereches spune ca a venit la lansare in calitate de vecin de bloc, pentru care scara blocului se numeste Baia Mare. Iar daca ar fi sa caracterizeze intr-un cuvant atat cartea cat si pe Marian Ilea, acela ar fi „prietenie”.
„Cred ca aceasta carte sau in aceasta carte ne putem regasi multi dintre noi. Multi dintre cei care am avut un destin urban al copilariei dar nu numai. Si cred ca si din acest destin al meu, o mare amprenta a pus-o Marian Ilea, lucru pentru care nu pot sa-i fiu decat recunoscator, pentru felul in care stie sa genereze echilibru si masura in scara noastra de bloc. Si pentru faptul ca intotdeauna masura este lucrul care intr-un fel scoate la iveala, pune in lumina si valorile si non valorile si lucrurile care ne duc mai departe in societatea noastra. Dar, mai presus de toate, ramane prietenia si ramane intotdeauna vorba buna si inima deschisa pe care o avem unii fata de ceilalti, la noi, in scara noastra de bloc”, a declarat Catalin Chereches.
Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, face o analiza pertinenta a contextului socio-istoric in care si-a trait autorul copilaria: „De fapt, eu cred ca Marian Ilea isi are izvorul de autenticitate si din faptul ca reuseste sa surprinda aceasta intalnire dintre oras si sat. Acest mediu de inceput de comunism, trecerea de la structurile vechi la cele noi, de ramasite ale imperiului si miturilor austro-ungare grefate pe tot felul de nationalitati care au locuit si au inceput sa-si creeze povestile, miturile, viata in aceste locuri. De aceea este foarte original Marian Ilea, el nu poate fi inlocuit. Ceea ce stoarce Marian Ilea din aceasta identitate a locurilor noastre nimeni nu a reusit sa o faca.”
In acelasi eveniment a avut loc si un moment Limes, la 15 ani de la infiintarea editurii. Mircea Petean a prezentat publicului baimarean doua dintre cartile sale: „Catedrala din auz”, care cuprinde poeme ligure dar si „Nicanor, ultimul om.”
De asemenea, au fost aduse si ultimele carti aparute la editura Limes. Printre acestea se numara si o traducere de Ana si Mihai Olos, din Milarepa, „Cantarea Cantarilor”.
Sursa: Sonia Rajnita