Vezi VIDEO
Cu doua carti s-a prezentat publicistul si fotograful Vasile Soimaru in fata publicului baimarean. «Romanii din jurul Romaniei» reprezinta un album document care reuneste marturii despre existenta romanilor din mai multe tari si continente, stranse in perioada 2002-2014. Cea de-a doua carte, «Cotul Donului: 1942», reprezinta o mahnire mare a autorului, legata de insuficienta recunoastere si comemorare de catre autoritati a ostasilor cazuti in acel loc in razboiul din 1942-1943.
„Romanii din jurul Romaniei” este un album care reuneste 1.000 de imagini, ale comunitatilor de romani din afara tarii. Autorul a strans marturii despre viata si obiceiurile comunitatilor de romani, colindand 26 de state europene, o tara din Asia – Kazakstan, Canada si trei republici baltice din fosta Uniune Sovietica.
”Dar in genere, scopul lor a fost ca sa vada romanii din Romania si din Basarabia, sa vada confratii lor din departare cum arata ei, ce monumente au, monumente naturale, istorice, ce port au, ce dansuri danseaza. Pretutindeni, chiar si cei care vorbesc o alta limba acuma, poarta un nume romanesc. Vorbesc o alta limba, sa zicem ucraineana sau rusa, dar sunt tot la fel de primitori, de harnici, se deosebesc de cei printre care se afla acolo si in Caucazul de Nord, sunt 10 sate romanesti acolo. Am auzit la o babuta acolo si Hora Unirii. Asta pentru mine a fost cel mai mare cadou,” ne destainuie autorul Vasile Soimaru din impresiile cuprinse in volum.
”Exista carti monument, dar iata si o carte statuie: volumul <<Romanii din jurul Romaniei>>, de Vasile Soimaru. Sigur ca sunt carti care se spune ca apar o data la un an, cartea anului, o data la 10 ani, cartea deceniului. Zice Dabija ca se poate afirma ca asemenea carti apar o data la 2.000 de ani”, transmite Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” din Baia Mare.
Albumul „Cotul Donului 1942” s-a nascut in jurul unei calatorii a autorului, la Cotul Donului si Stalingrad. Aceste vizite aduc in fata lui Vasile Soimaru o mare dilema: inexistenta unei recunoasteri pe acele meleaguri a jertfei ostasilor romani din razboiul din 1942-1943. ”Pana astazi nu e construit niciun cimitir, niciun memorial, nicio cruce, nici macar o troita maramureseana nu se gaseste pe malul Donului, unde zac in pamant 150.000 de romani iar deasupra pamantului traiesc 35.000 de rusi. Va dati seama, ce a fost acolo. Pamantul e rosu de-atata sange”, spune Vasile Soimaru
Recunoasterea vine in cele din urma din partea autorului, care improvizeaza o cruce din doua crengi gasite in cinstea eroilor care si-au dat viata in acele lupte.
Sursa: Sonia Rajnita