Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), impreuna cu Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), a lansat un “Plan strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”, la care si-au dat concursul si 25 de medici din Romania, specializati in Gastroenterologie, Hepatologie, Boli Infectioase si Boli Interne.
Documentul lansat la Timisoara va fi prezentat de APAH-RO in zilele urmatoare reprezentantilor Ministerului Sanatatii, cu speranta ca va fi gasita deschiderea necesara pentru a pune planul in aplicare.
“Evenimentul a fost anuntat in cadrul celei de-a XXXIII-a editii a Congresului Societatii Romane de Gastoenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva (SRGH), care s-a desfasurat in perioada 12-15 iunie la Timisoara si care s-a bucurat de prezenta a peste 800 de medici din tara si din strainatate”, a declarat luni presei prof. univ. dr. Ioan Sporea, seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.
Alaturi de medicii care si-au adus aportul la realizarea proiectului, la lansare au participat initiatorul/coordonatorul proiectului, Achim Kautz, director pe politici de sanatate in cadrul ELPA, prof. dr. Ioan Sporea, presedinte SRGH, prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii, si Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Specialistii subliniaza faptul ca in comparatie cu alte state membre UE, Romania are cea mai mare prevalenta a hepatitelor B si C, numarul romanilor infectati cu hepatita cronica fiind de aproximativ doua milioane. Dintre acestia, 85% nu stiu ca poarta acest virus.
Medicii estimeaza ca in urmatorii ani in Romania va exista cel mai mare numar de bolnavi cu hepatita virala in faza cronica, ciroza si cancer la ficat; aproximativ 100.000 de romani ar putea muri din cauzele mentionate, doar in urmatorii 5-10 ani.
Pentru a preveni aceasta situatie, exista o solutie atat pentru Romania, cat si pentru UE, fiind primul proiect la nivel global care are la baza un plan de actiune strategic, cu actiuni concrete.
Acest proiect prezinta trei mari avantaje principale pentru Romania: este usor de implementat, eficient din punctul de vedere al costurilor, avand in vedere ca se pot economisi anual pana la 150 de milioane de euro si poate transforma Romania intr-un exemplu de bune practici, pentru celelalte state ale lumii.
“Nu sunt necesare noi investitii, ci doar folosirea in mod eficient a fondurilor existente”, a declarat reprezentantul ELPA, Achim Kautz.
Evaluarea de fata include patru domenii principale: prevenire, depistare, tratament si monitorizare. “Lupta cu hepatita era facuta pana acum prin medicii implicati in patologiile hepatice si companiile de medicamente care existau in bransa. Acum, exista o forta, prin asociatiile pacientilor, care sufera cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil ca putem obtine un suport financiar de la companii farmaceutice. Insa, statul roman trebuie sa-si protejeze cetatenii”, a opinat prof. Ioan Sporea.
El a remarcat faptul ca atunci cand vorbim de un procent de 9-10% de oameni infectati, statul ar trebui sa aiba si o strategie pentru a scadea acest procent si sa aloce resurse pentru o oarecare prioritate.
Oliviu Pascu a punctat importanta ca aceia care sunt infectati cu virusuri hepatice sa constientizeze acest fapt ce le-ar spori sansele de vindecare. Altfel, multi vor ajunge in stadii avansate ale bolii, precum ciroza si cancerul hepatic, cand posibilitatile terapeutice sunt mult reduse.
“Pe de alta parte, putem vorbi si despre cei aproximativ 40.000 de pacienti cu hepatita C, care au facut terapie pana acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, in timp ce in cazul altor aproximativ 20.000 s-a inregistrat un esec terapeutic si la care boala evolueaza”, a afirmat presedintele comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii, Oliviu Pascu.
La ora actuala, continua Pascu, si in cazul acestora din urma se poate vorbi de o a doua sansa, intrucat firmele producatoare de medicamente au gasit mijloace cu care pacientii pot fi retratati, obtinandu-se rezultate bune.
Sursa: Agerpres