Vezi VIDEO
Sute de ani de cercetare geologica vor ramane in istorie odata cu aparitia unei lucrari importante pentru acest domeniu. O noua editie revizuita si adaugita a „Dictionarului geologilor care au lucrat in Baia Mare si in ariile adiacente” a fost lansata ieri, 7 mai, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Cartea aminteste de activitatea geologica din perimetrele miniere maramuresene.
Candva o zona cu o activitate miniera intensa, Maramuresul va ramane in istorie prin cercetarile geologice efectuate aici de-a lungul a sute de ani. Geologii care si-au adus contributia la descoperirile zacamintelor din Romania au fost inclusi intr-un dictionar care va sta marturie peste ani cu privire la munca desfasurata in cercetare.
„De ce e importanta? Pentru ca, de fapt, reflecta munca uneori de o viata a sute si sute de cercetatori, marea majoritatea din Maramures, altii din alte parti ale tarii sau chiar din alte tari. Sunt ceea ce a fost premiza descoperirilor geologice si a zacamintelor din Romania si din acest colt de tara pe baza carora s-a dezvoltat apoi judetul Maramures. Din aceasta perspectiva, in acest dictionar sunt inclusi toti cei care si-au adus contributia, sute de ani de cercetare, si in acelasi timp sunt in carte si toate lucrarile care descriu zona prin cercetarile geologice facute pe de-o parte si pe de alta parte sunt trecute in revista si toate institutiile si intreprinderile de profil care au activat in zona”, a declarat unul dintre coordonatorii volumului, geologul Marinel Kovacs.
Geologii isi amintesc cu nostalgie de vremurile de demult si regreta ca societatea s-a schimbat, iar unele domenii au devenit istorie, asa cum s-a intamplat cu mineritul.
„Lucrarea aceasta aminteste celor care traiesc in zona Baia Mare ca, pe vremuri si mai putin acum, Baia Mare a fost un important centru minier cu importanta activitate geologica, una din cele mai mari zone de interes pentru metale din Europa. Din pacate, acum lucrurile s-au cam schimbat, dar e foarte bine sa ne amintim despre aceste extraordinare si frumoase exploatari care au avut loc in Baia Mare”, a spus un alt geolog, Oscar Edelstein.
Cei prezenti au apreciat lucrarea si au atras atentia ca, dupa disparitia mineritului, riscam ca si alte lucruri sa devina legend,a daca nu vom fi mai cumpatati cu gestionarea resurselor naturale.
„Frumoasa carte, cinste celor care au scris-o. Am trecut de la cercetarea de sub pamant la cercetarea de pe pamant. Adica am terminat cu minele si acum am inceput cu padurile. Lucrurile nu sunt foarte sanatoase. Ne-a mai ramas putin sa golim si vaile, si lucrurile sunt din ce in ce mai interesante. Si puterea sta in noi si in cei care ati construit acest oras si acest judet”, a afirmat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Pe de alta parte, autoritatile locale au accentuat ca e nevoie ca exemplul celor care au activat ani buni in cercetarea geologica trebuie urmat si mai ales continuat.
„Va avem pe dumneavoastra, cei care ati trudit atatia ani si trebuie sa ne raportam la ce vom face in viitor pentru a reconsolida Romania din aceasta perspectiva a resurselor naturale si pentru a da o alta perspectiva industriilor noastre, pentru ca altfel nu vom fi decat o tara care importa, consuma si se uita la televizor. Nu mai vrem sa fim asta. Am vazut testul de 25 de ani pe care ni l-au oferit altii si nu cred ca asta e menirea noastra ca stat, ca natiune”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Dictionarul geologilor cuprinde informatii despre peste o mie de personalitati care au avut legatura cu bazinul minier Maramures.
Sursa: C.T.