Fostul procuror, Ioan Batea, si-a lansat astazi, 22 noiembrie, doua volume, in care si-a adunat amintirile de o viata. Autorul, care a ajuns la venerabila varsta de 80 de ani, ii sfatuieste pe tineri sa ia exemplul motilor din Scarisoara, satul natal al autorului, pentru a iesi din criza economica si politica. Satenii, dupa ce au fost scosi cu forta din localitate, in perioada regimului hortist, au reusit sa-si refaca viata de la zero, dand dovada de solidaritate, aminteste autorul. La lansarea celor doua volume, au fost prezenti atat fosti colegi de-ai procurorului, cat si elevi si studenti.
La varsta de 80 ani, fostul procuror Ioan Batea si-a lansat doua volume din “Memorii”, in care a cuprins toate momentele care i-au marcat profund existenta. Autorul a insistat, in cartea sa, pe istoria motilor din Scarisoara – satul sau natal – care, in perioada 1945-1949, in timpul regimului hortist au fost expulzati din localitate, iar cand s-au intors dupa cinci ani, gospodariile lor erau distruse. Cu toate acestea, au reusit sa razbeasca si sa-si reconstruiasca gospodariile, sa faca scoli, muzee etc.
“Este absolut necesar sa cunoasca prin ce a trecut generatia trecuta, sa se trezeasca la realitate si sa lupte, pentru ca astfel de fapte sa nu mai aiba loc. Ele trebuie sa ramana ca un fel de borna istorica pe care lumea sa o citeasca si sa atraga atentia. Lipseste unitatea. Dezbinarea, egoismul, dezinteresul. neglijenta, nepasarea sunt prea raspandite si prea puternice, in conceptia, ideile si preocuparile oamenilor din societatea de astazi. Fara unitate nu vom reusi sa scapam de criza social-economica si politica prin care trecem”, a punctat autorul Ioan Batea.
Volumul contine peste 1000 de pagini, in care autorul isi descrie intreaga “istorie” a vietii sale. “In general tot ceea ce am scris, am trait si am participat la tot. Vorbesc despre tata care a fost partizan in Primul Razboi Mondial, partizan al regimului austro-ungar”, a adaugat Batea.
In jur de 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Scoala “Avram Iancu”, insotiti de consilierul lor educativ, au ascultat cu interes explicatiile profesorului Valeriu Achim si ale directorului Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, prezenti la eveniment.
“Intotdeaua o asemenea experienta este prilej de educatie pentru copii, sigur pentru unii este prima prezentare de carte. Vor invata atat felul in care are loc o lansare de carte, felul in care ne comportam la aceasta lansare si vom vedea ce anume este interesant penru ei”, a spus Diana Baban, consilierul educativ al Scolii “Avram Iancu”.
Autorul “Memoriilor” s-a dovedit a fi un prieten mai vechi al scolarilor. “Il cunosc pe autor deoarece am fost impruna in excursie, pe urma a venit la noi la scoala”, a marturisit Dan Cernestean, unul dintre elevii clasei ai VIII-a, de la Scoala “Avram Iancu”.
In perioada urmatoare, Ioan Batea pregateste un alt volum, in care va prezenta “Istoria Parchetelor din Maramures si Satu Mare”.
Sursa: Adina Timis