Vezi VIDEO
Profesoara Emilia Coralia Pop si-a lansat astazi, 9 aprilie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” cartea „Radacini ascunse”. Volumul vorbeste despre originile basarabene ale autoarei, incluzand deportarile politice si drama prin care a trecut familia ei. Totul pentru ca nepoatele sale sa cunoasca istoria adevarata si sa nu uite care le sunt radacinile.
Emilia Coralia Pop spune ca a scris cartea doar pentru a o lasa mostenire nepoatelor sale, pentru ca ele sa cunoasca istoria si originile familiei din care fac parte. Paginile volumului vorbesc despre originile basarabene ale familiei si despre problemele impuse de regimul politic cu care s-au confruntat. O adevarata lectie de istorie pentru generatiile tinere care nu au trait acele vremuri si nici nu au cunostinta despre ele.
„Nepoatele mele nu stiu nimic despre acel pamant romanesc si am considerat ca e necesar sa public sau sa scriu despre asasinatele, despre romanii care au luptat ca acel pamant sa ramana romanesc. Pentru ca istoria si manualele de istorie putin au adus in fata noastra evenimentele triste de peste Prut”, a marturisit Emilia Coralia Pop.
Masacrele de la Fantana Alba, unde cateva zeci de mii de militari romani si-au dat viata pentru pamantul Basarabiei, dar si marturii legate de deportarile in lagarele din Siberia, unde a ajuns si unchiul autoarei, sunt cateva crampeie de istorie regasite in carte.
„Suferintele indurate de neamul meu de peste Prut trebuie scoase la lumina. Din pacate, nimeni nu a amintit decat sumar de marile tragedii care s-au petrecut pe aceste pamanturi si poate ca depozitarii altor marturii, luandu-mi exemplul, vor asterne in pagina alte povestiri ca acele pamanturi din Bucovina de Nord si Basarabia sunt romanesti si trebuie sa se intoarca acasa”, a spus autoarea.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, a mentionat: „O carte ca aceasta merita intr-adevar mult mai multa atentie decat indraznim noi astazi a-i da. E vorba la mijloc de un tip special de lucrare, care cultiva un comportament special omenesc”.
Cartea este mai mult decat o simpla mostenire lasata familiei, este o marturie peste ani despre povestile si viata romanilor din Basarabia.
Sursa: Sonia Rajnita