Vezi VIDEO
Proiectul “Memoria Gestului – elemente de patrimoniu, intre uitare, salvare si devenire” a ajuns la final. Echipa care a muncit la acesta vreme de un an in Maramures a avut cu ce se lauda astazi, 19 noiembrie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Specialisti in etnografie si voluntari au prezentat, intr-o singura lucrare, povestea a 72 de mesteri populari nedescoperiti pana acum. Artizanii au fost dezvaluiti publicului in “Calendarul Maramuresului”.
Fundatia Iuga, alaturi de voluntari din cadrul Muzeului de Etnografie au finalizat astazi proiectul “Memoria Gestului – elemente de patrimoniu, intre uitare, salvare si devenire”, finantat de guvernele Islandei, Lichtensteinului si Norvegiei. Timp de un an, culegatorii de folclor s-au deplasat in peste 40 de comunitati din Maramures, unde au descoperit peste 70 de mesteri populari necunoscuti publicului larg. Toti au fost prezentati in publicatia “Calendarul Maramuresului”, lansata astazi, in cadru festiv.
“Un an de zile am tot fost pe teren. Am cautat sa aflam mesteri noi si am reusit, am gasit. Pana acum, am fost la 72 de mesteri, dintre care majoritatea nu au fost cunoscuti de noi, ci probabil de sateni si cam atat”, a spus Georgeta Iuga, manager de proiect.
“Calendarul Maramuresului” contine si cateva “descantece”, afirma cei implicati in proiect, insa mestesugurile sunt preocuparea principala a publicatiei. “Ce se intampla, de fapt, cu aceasta lucrare? Noi ne-am orientat, in special, pe mestesuguri si chiar i-am spus domnului Pamfil Biltiu, ca noi nu ne-am ocupat si de “mestesaguri”, care sunt niste descantece si vraji, cu toate ca sunt cateva pe acolo”, a mentionat si Dumitru Iuga, secretarul de proiect.
In echipa de proiect au fost prezenti si numerosi oameni de cultura maramureseni, din afara Fundatiei Iuga. Printre ei, si reprezentanti ai Muzeului de Etnografie din Baia Mare.
“Sa mai scoatem, sa gasim intr-un coltisor al lazii de zestre pe care il ofera acest judet deosebit, inca o bucatica din tezaurul pe care ni-l poate prezenta. O dovada este tocmai acest numar mare al mesterilor descoperiti cu ocazia acestui proiect”, a declarat si Janeta Ciocan, director adjunct al Muzeului de Etnografie din Baia Mare.
La evenimentul de astazi a fost prezentat si un raport final al proiectului. Totodata, a fost anuntata realizarea a zece filme de prezentare a mestesugurilor care raman, incet, fara mostenitori, dar si un site web. Potrivit initiatorilor proiectului, filmuletele au facut senzatie la o expozitie din Targu Jiu.
Evenimentul de la Biblioteca Judeteana s-a incheiat cu un moment artistic sustinut de interpreta Cassandra Hausi.
Sursa: Catalin Tineghe