Vezi VIDEO
Un eveniment cultural de exceptie a avut loc ieri, 13 octombrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Retras din lume, inca din anul 2002, in chiliile unor manastiri, pentru a scoate la lumina „Lucrarea“, cel mai cautat roman romanesc postrevolutionar, scriitorul Cornel Constantin Ciomazga a lansat un alt volum zguduitor, “Se intorc mortii acasa”.
Creatia literara izvorata din prea plinul sufletului lui Cornel Constanin Ciomazga il fascineaza pe cititor, care e pus in fata unei povesti reale, dar si in fata unei adevarate lectii de credinta. De fapt, autorul incearca sa schimbe ceva in fiinta launtrica a celui care are curiozitatea de a lectura volumul pe care el il considera “un neinsemnat manual de bunavietuire”.
Naratiunea din “Se intorc mortii acasa” se bazeaza pe un caz real si il are in centrul actiunii pe un fost tortionar comunist care trece prin experienta mortii clinice. Acesta ajunge sa se spovedeasca la una din victimele sale din inchisoare, care a ajuns intre timp duhovnic, Gheronda Filip. Autorul, Cornel Constanin Ciomazga spune ca l-a cunoscut pe Petre, principalul personaj al cartii, la metrou. A urmat un sir de intalniri derulate pe parcursul a trei ani, perioada in care cei doi au discutat, iar scriitorul a aflat amanunte cutremuratoare din viata fostului tortionar comunist. Povestea acestuia era atat de ravasitoare incat Constantin Ciomazga spune ca a incercat sa puna capat acestor intalniri, dar o voce tainica ii spunea ca trebuie sa mearga inainte.
“Dupa ce m-am intalnit cu el pe scarile metroului, discutiile noastre pentru documentarea cartii au durat trei ani. Pentru mine, un an si jumatate a fost un cosmar intalnirea cu el. De fiecare data cand ne desparteam imi fagaduiam ca nu mai merg la intalnirea cu el, ma golea fiintial, umplandu-ma de toate rugozitatile, de tot grohotisul acela cu gust de sange neuscat, cu injuraturile lui cumplite, lovea aerul, strangea personaje imaginare de gat. Era foarte vie atitudinea lui, inca fiind convins ca ceea ce a facut a facut foarte bine si regreta ca nu i-a schingiut si nu i-a mutilat mai rau, sub aceeasi convingere ca tot raul societatii de la aceia izvorau”, a declarat Cornel Constantin Ciomazga.
Scriitorul marturiseste ca in carte se pune accent pe iubirea desavarsita, acea iubire care il transforma pe om si il ajuta sa se schimbe si sa-si innoiasca firea. La fel s-a intamplat si in cazul celor doua personaje: “Unul a gasit iubirea desavarsita, iar celalalt avea nevoie sa-si topeasca raul in aceasta iubire desavarsita”. Dupa ani de framantari si de zbucium sufletesc, Petre ajunge sa-si schimbe viata. Taina Spovedaniei il schimba in interior pe fostul tortionar care ajunge sa se calugareasca, sfarsindu-si viata in chip luminos.
Constantin Ciomazga accentueaza faptul ca a dorit prin aceasta naratiune sa-i determine pe cei care ii vor lectura volumul sa-si schimbe viata, sa-si reevalueze prioritatile in viata si sa aiba in prim-plan grija pentru relatia cu Dumnezeu. De altfel, Constantin Ciomazga puncteaza faptul ca Dumnezeu ne face buni, insa omul prin caderile lui se transforma in rau, asa cum s-a intamplat si cu cei care au slujit sistemului comunist.
“Cred cu convingere si ne este tuturor de inteles ca primele victime ale sistemului acela odios au fost tocmai cei care urmau sa slujeasca sistemului. Daca lor nu li s-ar fi schimbat mintea, daca lor nu le-ar fi fost mutilata fiinta intr-un mod anume, ei n-ar fi in fost in stare de asa ceva. Dumnezeu nu zideste omul rau, cu pofta de sange, cu pofta de schingiurire pentru celalalt, ci numai caderea omului, numai schimbarea mintii precum spuneam, metanoia negativa face ca omul sa poata sa ajunga intr-o astfel de situatie”, a mai spus Constantin Ciomazga.
Pe de alta parte, autorul atrage atentia ca frica de moarte, care i-a determinat si pe cei din jurul lui Petre sa-l lase singur, sa-l abandoneze, trebuie inteleasa intr-un alt mod. E nevoie “sa meditam si sa intelegem ca trecerea ei nu este sub acest semn tragic”, ci “moartea vechiului poate face posibila aparitia noului”. “Omul vechi de-ar sti sa moara inainte de-a muri, atunci, cand ar fi sa moara, omul nou n-ar mai muri”, mai spune scriitorul.
Cornel Constantin Ciomazga este unul dintre cei mai importanti publicisti ai anilor ’90. Fondator si director al unor publicatii si al primelor posturi de radio private din tara, a predat la catedra Facultatii de Jurnalism din Bucuresti, fiind mentorul unor nume cunoscute din presa romaneasca de astazi.
Pentru activitatea sa profesionala a fost rasplatit cu numeroase premii. Din 2002, se retrage in linistea manastirilor, preferand odihna rugaciunii, sfatul sihastrilor, pe care le asterne, din timp in timp, intre randurile cartilor sale.
Sursa: CameliaTocaci