ASCULTA un fragment
Editura Humanitas lanseaza, in cadrul targului de carte Gaudeamus ce are loc in aceste zile la Bucuresti, doua CD-uri audio cu Grigore Lese. Artistul nascut in satul Stoiceni vorbeste despre originile sale si despre traditiile Maramuresului pe produsul multimedia ce urmeaza sa fie prezentat, in premiera, sambata, 26 noiembrie, de Andrei Plesu si Vlad Zografi. „Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui spiritualiceste. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred in forta mistica si de creatie a poporului meu”, spune Grigore Lese, cel care a facut cunoscuta in toata lumea horea cu noduri din Tara Lapusului.
Artistul, nascut in 20 februarie 1954, a studiat fagotul la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, iar in 2003 a devenit doctor in muzica cu calificativul Summa cum Laudae. Profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, acesta a revenit vara aceasta acasa pentru proiectul cultural “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, care a fost realizat chiar in zona natala.
„Am avut norocul sa ma nasc in Tara Lapusului, acolo unde doina se canta de cand lumea, acolo unde doina se poate inca auzi cand te astepti mai putin, savarsita in grumaz, cu inturnaturi tulburatoare si pauze nefiresti, horita «de stamparare» in cel mai stravechi stil cunoscut la noi. Am avut norocul sa cresc cu muzica lor, sa ii ascult, iar mai tarziu sa pot canta, sa ma identific cu horea, sa n-o abandonez niciodata atunci cand oamenii radeau auzind-o, asa stranie, aspra si de demult, apoi sa fac din promovarea ei scopul principal al vietii mele. Strabunica Dochia din Stoiceni horea, la fel si mama mea, Nastasia lu Paval din Fanase”, a spus Grigore Lese.
Nefiind adeptul inregistrarilor, Grigore Lese nu are un material discografic numeros, insa toate productiile muzicale de pana acum (1996 – Cantec pastoral, Casa de Discuri “Amori”, Lausanne; 2000 – Cantece de Catanie si 2003 – Hori, Societatea de Concerte Bistrita; 2004 – Horile Vietii si Asteptand Craciunul, Casa de Discuri Roton) poarta amprenta autenticitatii si a bunului gust.
Sursa: Ioana Osan