Vezi VIDEO
Mai multi producatori de lapte din Maramures au primit avertismente scrise dupa ce, in urma analizelor efectuate in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), au fost descoperite probe de lapte neconform. Oficialii institutiei spun ca au gasit sute de probe care evidentiau depasiri ale numarului de germeni existenti in lapte. In plus, alti 17 fermieri au fost atentionati pentru abaterile identificate in privinta modului necorespunzator de transport si de comercializare a lactatelor.
Producatorii de lapte din Maramures au fost atent monitorizati in primul trimestru al anului pentru a evita scoaterea la vanzare a unor produse neconforme. In acest context, in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au fost analizate peste o mie de probe de lapte. Inspectorii sanitar-veterinari au depistat sute de probe ce nu se incadrau in parametrii impusi de legislatia europeana.
„Monitorizarea laptelui crud materie prima s-a facut printr-un numar de 1.617 probe analizate. Din acestea, depasiri ale numarului de germeni s-au inregistrat la 266 probe, iar in ce priveste numarul de celule somatice doar in 18 cazuri au fost rezultate neconforme. Toti cei care au inregistrat aceste depasiri au fost avertizati in scris si impreuna cu acestia a fost stabilit un plan de masuri care trebuie implementat la nivelul exploatatiei pentru a evita repetarea acestor situatii”, a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures, Marius Sima.
In paralel cu analiza acestor probe, inspectorii sanitar-veterinari au realizat si controale in teren. Cu aceasta ocazie au fost date 17 avertismente pentru neregulile gasite in privinta modului in care se facea transportul si vanzarea lactatelor, dar si pentru etichetarea incompleta. Reprezentantii institutiei spun ca deocamdata nu au interzis niciunui producator sa scoata la comercializare lapte. In schimb, procesatorii au primit dispozitii sa-si rezolve problemele si mai ales sa-si faca dotarile necesare.
„Aceste depasiri nu inseamna ca cel care a avut o data o depasire nu poate sa mai comercializeze sau sa predea laptele spre procesare, deoarece cuantificarea se face calculand o medie geometrica pe parcursul a trei luni. In privinta mediei geometrice nu am constatat abateri de la normative. In continuare vom derula aceasta campanie de monitorizare si informare, pentru ca rezultatele se vor obtine la parametrii doriti abia dupa un timp mai lung de implementare a acestor programe. Vom reevalua si ne vom repozitiona in functie de rezultatele obtinute”, a mentionat Marius Sima.
Inspectorii sanitar-veterinari sunt convinsi ca in viitor tot mai multi crescatori de animale vor incerca sa infiinteze centre de colectare si prelucrare a laptelui si sa creasca efectivul de animale pentru a avea o productie suficienta de lapte. De altfel, in primul trimestru s-a ajuns la 36 de centre de colectare si prelucrare in Maramures, de la 20 de astfel de unitati existente la nivelul judetului.
Sursa: Camelia Tocaci