Vezi VIDEO
Inainte cu doua zile de intrarea in postul Craciunului, numerosi maramureseni au tinut sa marcheze lasatul secului prin joc si voie buna, dar si prin prepararea unor mancaruri de dulce la care vor renunta timp de 40 de zile. La Tautii Magheraus a fost, organizat cu aceasta ocazie, “Balul toamnei”, iar in Baia Mare a avut loc “Dantul cosercilor”. Oamenii au marturisit ca tin acest obicei de ani de zile si spera ca urmasii lor sa-l duca mai departe.
Traditiile populare cu cele religioase au fost imbinate la”Balul Toamnei” organizat astazi, 13 noiembrie, in Tautii Magheraus. A fost un eveniment care a vrut sa marcheze si intrarea in postul Craciunului, atunci cand crestinii vor renunta la mancarurile “de dulce”, dar a fost si o sarbatoare a recoltei, mai ales ca anul acesta a fost unul bogat in roade.
“Am organizat acest bal pentru ca vine Lasatul Secului, in traditia religioasa incepe postul Craciunului. Vrem sa marcam insa si finalul de recolta. A fost recolta vinului, cerealelor. Vrem sa uitam de locuri de munca, somaj, scumpirea gazului, benzinei, vrem sa uitam de greutati. Vrem sa transmitem o doza de optimism oamenilor”, a declarat primarul orasului Tautii Magheraus, Anton Ardelean.
Primarul Anton Ardelean a recunoscut ca balul din acest an a fost unul modern, mai ales ca oamenii au cam renuntat la portul popular. Totusi, preotul localitatii, Ovidiu Iuga, a tinut sa imbrace un costum popular, vechi de 100 de ani, dupa cum a marturisit, tocmai pentru a scoate in evidenta dragostea pentru obiceiurile stramosesti. “E un costum vechi de 100 de ani, inca mai poarta pe el amprenta mosilor si stramosilor mei”, a relatat preotul Ovidiu Iuga.
De la balul toamnei au cam lipsit cosercile cu bunatati, insa nu s-a renuntat la celebrele gogosi. Fiecare participant a fost servit cu aceste specialitati, dar oamenii au putut degusta si din bunatatile aduse de alti localnici. “Am aici de toate bunatatile. Am adus si frunza uscata de la Baita si bunatati de toate: prajitura cu mar, sarmale, cu sunculita si traditionalul mar de toamna”, a afirmat una dintre localnice, Zamfira Suveghe.
Atmosfera de la Tautii Magheraus a fost intregita de corul Bisericii Ortodoxe din localitate, dar si de Ansamblul Folcloric “malinul” si Grupul de socacite din Bozanta Mare.
Si in Baia Mare, la Casa Armatei, a fost mare distractie. Aici cei prezenti au putut asista la un adevarat “dant al cosercilor”. Gospodinele s-au intrecut care mai de care sa-si demonstreze maiestria culinara, umplandu-si cosurile cu fel de fel de bunatati. “La intrarea in post facem mancaruri de dulce si apoi nu mai facem pana la Craciun. Eu am facut kurtos kalacs si rozsa fank. E un obicei foarte frumos”, a afirmat una dintre participante, venita tocmai din localitatea Manau, de langa Ulmeni.
N-a lipsit nici horinca maramureseana, pentru ca, asa cum au recunoscut si organizatorii, dupa atata joc si cantec trebuie neaparat sa se si manace si chiar sa se bea un paharel. “Azi e sarbatoare, pentru ca se termina oarecum momentul in care vom putea juca si canta impreuna. Nu cantam numai si jucam, ci mancam si bem. Dupa o gura de palinca trebuie neaparat si putina mancare”, a explicat Amalia Chiorean, organizatorul evenimentului.
Spectatorii i-au putut admira pe scena pe cei de la Ansamblul “Romanasu” de la Arad si din Ansamblul “Traditii Maramuresene”, dupa care s-a trecut la degustarea produselor aduse ion coserci. Participantii au marturisit ca obiceiul cu jucatul si cantatul, inainte de postul Craciunului, e vechi de ani de zile si spera ca urmasii lor sa-l duca mai departe. Oamenii au mai aratat ca din 15 noiembrie, atunci cand se aplica restrictiile alimentare, e nevoie de o perioada de liniste, in care se vor invata si apoi se vor canta traditionalele colinde.
Sursa: Camelia Tocaci