Mai este foarte puțin timp și începe Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum îi mai spun creștinii. Timp de 40 de zile, de pe 15 martie până pe 1 mai, cei care țin la tradiții nu mai au voie să mănânce produse care provin de la păsări ori animale. Pe data de 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, iar pe data de 14 martie, adică în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, urmează să sărbătorim Lăsatul Secului de Brânză.
Lăsatul Secului de brânză este cea de-a doua zi, după Lăsatul Secului de carne, în care credincioșii mai pot savura produsele lactate, înainte de a începe oficial Postul Paștelui. Mai mult de cât atât, în unele zone ale țării, înainte cu o zi de Lăsatul Secului, ziua de sâmbătă este importantă căci românii pregătesc bucate alese, fac parastase și dau mâncare de pomană
Tradiția Lăsatului Secului spune că în duminica sfântă de 14 martie, întreaga familie trebuie să se așeze la masă și să se hrănească pe săturate. De altfel, pe vremuri, strămoșii noștri semănau această zi chiar cu Revelionul, se adunau la șezători, iar tinerii fetele aduceau gogoși și plăcinte calde făcute chiar de ele. Mai mult decât atât, obiceiurile spun că în această zi nu ai voie să împrumuți bani sau obiecte, nu e bine să mănânci mâncare nesărată și nu e bine să depui mari eforturi fizice.
Ziua celui de-al doilea Lăsat al Secului este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca mâncare de dulce. Astfel, pe 14 martie, în casa fiecărui român trebuie să existe o masă bogată, pe care să se găsească, dulciuri, plăcinte, vin, pește, brânzeturi, lactate și ciorbă.
Postul Paștelui este cel mai mai mare post pe care îl țin creștinii în decursul unui an. În cele 40 de zile cât durează postul, oamenii nu au voie să mănânce carne, ouă, brânză, pește ori să bea lapte. De asemenea, conform datinilor, credincioșii care urmează Postul Paștelui nu au voie nici să cânte ori să danseze. Totodată, credincioșilor le este recomandat să adopte o atitudine și o gândire spirituală, să rostească rugăciuni dimineața și seara, dar și să renunțe la tutun și alcool, pentru o și mai bună purificare a trupului.
De menționat este și faptul că Postul Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, adică ultima săptămână dinainte de Înviere, Săptămâna Mare.
Totodată, în Săptămâna Mare tradiția spune că se mănâncă doar pâine și se bea apă, asta după asfințitul soarelui, iar în Vinerea Marea, zi liberă pentru români, credincioșii trebuie să țină post negru, adică să nu se hrănească cu absolut nimic.