![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare i-a oferit lui Victor Gorduza, intemeietorul Muzeului de Mineralogie, titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare post-mortem. Distinctia a fost inmanata fiicei regretatului muzeugraf de catre primarul Catalin Chereches, pentru merite deosebite in edificarea Muzeului de Mineralogie Baia Mare, care ii poarta azi numele.
Catalin Chereches a marturisit ca Victor Gorduza a fost una dintre cele mai importante personalitati ale Baii Mari, a fost omul care a creat si a lasat mostenire pentru generatiile ce vor veni un edificiu cunoscut nu doar in Romania, ci si in intreaga lume.
“Este un moment emotionant pentru noi toti pentru ca facem acest gest pentru un om care si-a lasat una dintre cele mai puternice amprente asupra orasului si judetului nostru, asupra tarii noastre, prin ceea ce a creat, prin relatiile interumane pe care le-a dezvoltat, prin amintirea pe care o lasa, dar si prin tot ceea ce inseamna munca, ce a ramas pentru comunitatea noastra. Munca aceasta, baimarenii, maramuresenii, romanii, toti oamenii din lume o cunosc, generic, sub numele de Muzeul de Mineralogie, astazi «Victor Gorduza». Este unul dintre cele mai importante edificii pe care le are nu Baia Mare sau Maramuresul, ci Europa. Acest lucru datorita unui om”, a declarat primarul Chereches.
Edilul baimarean a vorbit si despre lectia pe care timpul ne-o da fiecaruia dintr noi, o lectie grea, o lectie din care trebuie sa invatam un lucru simplu – acela de a spune “multumesc” la momentul potrivit, pentru a nu avea mai apoi regretul ca nu am facut suficient.
“Din pacate, traim astazi inca o lectie, o lectie a timpului, o lectie a modului in care trebuie sa stim sa fim recunoscatori la momentul potrivit. Nu intotdeauna stim sa spunem oamenilor care au creat si au daruit pentru comunitate, oamenilor care au creat si s-au daruit pentru comunitate un simplu «multumesc». Astazi, ceea ce face municipiul Baia Mare este un gest foarte mic pentru un om foarte mare, pentru un om, care pus in balanta cu aceasta institutie, sau cu primarul, sau cu Prefectura, este o diferenta de la cel la pamant. Suntem, pur si simplu, ca institutii, dar si ca oameni, fata de munca si daruirea lui Victor Gorduza, niste nesemnificativi. Semnificatia trecerii prin viata si exemplul ni-l da Victor Gorduza”, a adaugat Catalin Chereches.
Despre savantul Victor Gorduza, despre omul si prietenul Victor Gorduza a vorbit, in cuvinte alese, si etnograful Janeta Ciocan.
“A muncit pentru acest oras si a lasat cea mai frumoasa casa care era posibil de lasat urmasilor, o casa despre care astazi vorbeste intreaga planeta, pentru ca atunci cand Victor a vernisat acest muzeu, inca despre Baia Mare in lume se stia doar ca este unul dintre cele mai poluate orase. Si dintr-o data a fost recunoscut si altfel, ca un detinator de minuni”, a declarat Janeta Ciocan.
Ganduri frumoase, gesturi frumoase, dar oarecum tardive. Consilierul local Teodor Ardelean, prieten vechi si bun al lui Victor Gorduza, a vorbit si el despre acea sarbatoare de final de cariera de care fostul director nu a avut parte cat timp era in viata. Distinctia acordata astazi vine insa ca un balsam pentru familia celor care a fost Victor Gorduza.
“Mi-aduc aminte din presa frumoasa a celei de a doua jumatati de secol XIX, cand Andrei Saguna venea din Senatul Imperial de la Viena si era intampinat in Sibiu, la Biserica din Vale, de 2-3 mii de romani cu faclii aprinse. Si nimeni nu se grabea. De regula, 2-3 ore inca se mai rosteau cuvinte de laudatio la adresa lui Saguna, pentru ceea ce facea el pentru romanii din Transilvania. Nu ar fi firesc, pe cale de consecinta, ca un om ca Victor Gorduza, sa fi beneficiat la finalul carierei de o sarbatoare, o sarbatoare in care sa ne adunam si sa il preamarim pentru ceea ce a facut?”, a declarat Teodor Ardelean.
Alesii locali, dar si membrii familiei prezenti la sedinta Consiliul Local de astazi au pastrat si un moment de reculegere in memoria si cinstea lui Victor Gorduza, omul care a cladit intr-o singura viata un muzeu lasat mostenire pentru zeci si sute de viitoare generatii.
Sursa: Tania Purcaru